9B07C893 A7F7 4426 AA1F F6D5B735F01F
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 9, 2021 @ 15:56
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Na mail adresu The Bosnia Timesa dobili smo saopćenje koje potpisuje grupa vijećnika Zeničke inicijative u Gradskoj skupštini Zenice na čelu sa predsjednikom Kluba vijećnika Kenanom Uzunovićem. Pismo reagiranja na sadržaj emisije „Mreža“ na Federalnoj televiziji prenosimo u cijelosti

Pismo reagiranja na sadržaj emisije „Mreža“ na Federalnoj televiziji prenosimo u cijelosti

„Poštovani,

s obzirom da redovno pratimo aktivnosti The Bosnia Timesa i nepristrasno djelovanje, želimo se oglasiti povodom “Političkog magazina MREŽA” koji se emitira putem FTV javnog emitera te želimo ukazati na netačan i neprikladan sadržaj o Fuadu Kasumoviću. Kroz emitiranje ovog sadržaja jasno se vidi pristrasnost samo jednoj od političkih opcija i njihovih kadrova.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Obraćamo Vam se ispred “Zeničke Inicijative – Kasumović Fuad” sa željom da u BiH ali i šire demantiramo navedeni magazin i lažne navode koji su plasirani ili su izvučeni iz konteksta.

Učešće u ovom tekstu su dali vijećnici iz svih slivova kao i predsjednik kluba ZI Kenan Uzunović.

Ukratko smo saželi i ispod iznijeli mišljenja:

Udar na kredibilitet Fuada Kasumovića

Sistemski rad na rušenju autoriteta Fuada Kasumovića od strane FTV-a je ustvari samo jedan od pokazatelja da su naklonjeni jednoj političkoj opciji. Emitiranjem priloga MREŽA u kojem se jasno vidi da je kroz tajnu akciju SIPE učestvovao i novinar kako bi sve to snimio postavlja se pitanje kako je ta akcija tajna, a vidimo da novinari znaju za nju?

Stoga, smiješna je od strane Tužilaštva izjava da je Fuad Kasumović u bjekstvu jer kako može biti u bjekstvu kad nije znao za akciju?

S tim u vezi, ciljano su preskočili sve vijećnike ZI kako bi cijela priča na političkom magazinu „Mreža“ otišla u jednom smjeru, a to dokazuje i poziv na debatu gdje je Kenan Uzunovic ispred ZI iskazao želju za dolaskom, ali niko iz redova drugih vodećih političkih opcija i koalicionih partnera nije smio da se odazove.

Mislimo da je „Zenicatrans“ samo razlog za progon Fuada Kasumovića, a da se iza zastora kriju mnogo veće stvari.

Javni servisi demokratskim pristupom trebaju biti jednaki za sve građane bez političkog djelovanja.

Javni servisi u svojim objektivnim izvještavanjima morali bi služiti javnim interesima i demokratskim procesima, a to se garantira kroz pouzdane i tačne informacije zasnovane na širokom spektru stavova i mišljenja. Finansiraju se od strane građana kroz pretplatu i trebali bi biti politički nezavisni.

Shodno prethodnom, smatramo da su narušeni svi standardi objektivnog rada u emisiji „Mreža“ gdje se na najgori način diskreditira i omalovažava gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Nazvati prvog čovjeka grada imenom “Fudotrans” koji nije pravosnažno osuđen i koji se nalazi u pritvoru, vrijeđa sve one koji su mu dali podršku na prethodnim izborima, a isti plaćaju rtv taksu.

Praviti prilog u vrijeme istrage, bez izjava suprotne strane kao i izjava građana, stavlja sumnju na svrhu istog i direktan je utjecaj na rad pravosuđa.

Svojim aktivnostima Fuad Kasumović je vratio autobusku stanicu građanima Zenice, nije stekao ličnu korist i bilo bi profesionalno praviti priloge o završenim procesima, propalim preduzećima, kao i preduzećima koja su prodata privatnicima za sitni novac.


Skoro svi prilozi o Zenici u prethodnom periodu su na indirektan način bili protiv Fuada Kasumovića što je rezultiralo i izjavom gradonačelnika da im građani ne trebaju plaćati pretplatu.

Nakon ovog priloga mnogi će prestati plaćati taksu jer slijede ideju Gradonačelnika i znaju koliko je uradio na razvoju Zenice i da ne radi ništa na štetu građana.

Medijski mrak u našem društvu

Ovih dana aktuelna tema je privođenje Zeničkog gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Čovjeka koji je dobio povjerenje građana već drugi put za redom.

Anomalija vladajućih struktura koje nisu mogle podnijeti njegov uspjeh i povjerenje građana koju je dobio uspjeli su represivnim metodama i čvrstom rukom pokazati svoju “vlast”.

Njegovo privođenje i podizanje optužnice protiv njega nema nikakvu pravnu osnovu niti je kao takva mogla biti podnesena.

Interes Gradonačelnika i Gradske uprave bio je da spase autobusku stanicu bivšeg „JP Zenicatrans“ koje je do dolaska Fuada Kasumovića na mjesto Gradonačelnika Zenice imalo dug od 10.5 miliona KM.

Shodno tome, Gradonačelnik je štitio interese grada, kako ne bi autobuska stanica došla pod “šapu” poreske uprave, a samim time da onda Poreska uprava raspolaže imovinom grada i građana koji su u prošlom stoljeću iz svojih samodoprinosa gradili ovu autobusku stanicu i podigli na noge ovo preduzeće.

Zanimljivo je da su sve oči uprte u Fuada Kasumovića, čovjeka koji je transparentno spasio autobusku stanicu i od koje grad ima mjesečni prihod na osnovu iznajmljivanja privatnim firmama u iznosu od 38.000 KM mjesečno.

Međutim, niko ne pita za onaj dug od 10.5 miliona KM koji je nastao u periodu od 1996. do 2016. godine. Ko je uništio ovo preduzeće?
Žalosno je da u emisiji „MREŽA“ Federalna televizija prikazuje potpuno iskrivljenu sliku, pristrasnu Stranci demokratske akcije, kako je za sve kriv privedeni gradonačelnik Fuad Kasumović, te kako on treba odgovarati za mračne radnje prošlosti u režiji SDA i za pljačkanja imovine „Zenicatransa“.

Pokušaj političkog progona gradonačelnika Grada Zenica

Svjedoci smo da u posljednje dvije godine SDA politika svim silama pokušava degradirari i urušiti kredibilitet gradonačelnika Fuada Kasumovića.

Međutim, nisu se nadali da će sve to građani kazniti na lokalnim izborima i jasno kazati da su za politiku i rad gradonačelnika Fuada Kasumovića, te sa 32. 800 glasova i 14 mandata u Gradskom vijeću, skoro pa dali potpunu vlast u Gradu Zenica.

Politike SDA to nikako nisu mogle prihvatiti te pokušavaju raznim spinovima da uvedu nemir i smutnju među građanima.

Ipak, da bi pokazali svoju političku moć i drskost, morali su poduzeti konkretne korake pa tako kreću u izmjenu zakona o penzionisanju policijskih službenika (opa. komesar Semir Šut ), sve se brzo odvija, prijedlog izmjene zakona, izglasavanje i u konačnici smjena najuspješnijeg komesara u FBiH gospodina Semira Šuta, prema svim izvještajima, kako domaćih agencija, tako i Američke ambasade.

Pripremaju teren za pokretanje političke optužnice protiv gradonačelnika Grada Zenica.

U konačnici smo vidjeli pokušaj spektakularnog hapšenja gradonačenika ( SIPA dolazi da hapsi gradonačelnika, a novinari koji su bliski SDA stranci na terenu spremni ), kako bi uslikali i vidjeli poniženog i sa lisicama na rukama gradonačenika.

Međutim nije im pošlo za rukom, gradonačelnik se u tom momentu nalazi na poslovnom putu, te po saznanju o operativnim radnjama SIPE, sam dolazi u prostorije SIPE.

Građani grada Zenica ne mogu da vjeruju u ono što čuju iz medija, jednostavno svi su razočarani i zgroženi postupkom Kantonalnog tužilaštva ZDK, a posebno što se sve događalo na Dan Armije RBiH, hapsi se Zlatni ljiljan, a političari iz manjeg BiH entiteta koji svakodnevno ruše Ustavni poredak države, nisu pozvani ni izjavu da daju, a kamoli da se pokrene krivični postupak protiv istih.

Također, da se sve ne dešava slučajno, jasno je bilo svima nama, dan kada Grad Zenica ozvaničava završetak generacijskog projekta Toplane Zenice, u istom trenutku se pokreće optužnica protiv gradonačenika, kako isti nebi prisustvovao na ceremoniji u hotelu Zenica.

Vrhunac ove igre građani doživljavaju u petak navečer oko 00 : 45, kada sudija za privredni kriminal određuje gradonačelniku jednomjesečni pritvor.

Optužnica po četiri tačke, tri tačke iz optužnice odbijene su od strane sudskog vijeća, četvrta tačke optužnice, svjedoci u predmetnom slučaju Zenicatrans nisu svi ispitani, te iz mjera predostrožnosti, kako nebi došlo do komunikacije i uticaja na svjedoke u predmetnom slučaju, posežu za mjerom jednomjesečnog pritvora.

Poniženje kao građanin Grada Zenica doživio sam kad se pripremalo sprovođenje gradonačelnika ( sat vremena prije izricanja pritvora ) na terenu je bio veliki broj policijski pripadnika.

I na kraju sam čin sprovođenja gradonačelnika sa Kantonalnog suda do KPD je bio spektakularan, kao da se radi o najzloglasnijem kriminalcu, a ne gradonačelniku koji je na lokalnim izborima dobio apsolutno povjerenje građana Grada Zenica.

I na kraju želimo poručiti nalogodavcima ovog procesa, blokirali ste Grad Zenicu, sad preuzmite odgovornost za nefunkcioniranje i blokadu Grada.

Narodna kritika

Javni servis FTV trebao bi da bude neutralan i izvještava realno stanje u državi kao i da ne bude priklonjen stranački, a ne da izvještavaju onakako kako im je naređeno.

Već duže vrijeme na meti je Grad Zenica i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Svaka politička emisija ili dnevnik blati Grad Zenicu i našeg gradonačelnika i ne prikazuju stvari realno onako kako jeste. Vidjeli smo i političku emisiju Mreža koja je predstavila gradonačelnika kao da je neki kriminalac ili ratni zločinac.

Pitaju samo vijećnike SDA stranke za mišljenje, a gdje su ostali? Pita li iko ostale za njihovo mišljenje? Vidjeli smo unazad nekoliko godina te iste vijećnike na sjednicama i njihovo ponašanje, samo gledaju kako isprovocirati gradonačelnika, a za narod ih baš briga.

Stav građana

Politički magazin MREŽA koji se emitira na FTV je očit dokaz ko stoji iza navedenog procesa.

Dovoljno je bilo samo vidjeti sagovornike, nismo imali potrebe da ih slušamo. PITAMO SE SAMO KO JE NAPRAVIO DUG OD CC 7 MILIONA.

Nisu se ni našalili da kažu da je to SDA.

Radi se o režimskoj televiziji, a želimo samo jednake aršine za sve.

Pristrasno političko djelovanje kroz javne emitere

Pristrasan prilog koji je sinoc emitovala FTV u politickom programu “Mreža” dokaz je da se javni servis stavio u službu osovine zla koja svim silama od Zenice pokusava napraviti “grad slucaj”, bas kako to naglasava pokusaj politicara, Nezir Pivic, inace zamjenik ministra pravde BiH, a koji nije u stanju protumaciti Statut grada Zenice.

Porazavajuca je cinjenica da za slucaj Zenicatransa nisu pominjali period do dolaska gradonacelnika Fuada Kasumovica na mjesto prvog covjeka grada.

Također, porazno je da u emitovanom prilogu nisu culi “drugu stranu”, iako su predstavnici Zenicke inicijative – Kasumović Fuad dostupni za sve medije.”

 
Tekst napisali:
Kenan Uzunović, Mirza Ormanović, Benjamin Kadrić, Mirzet Skopljak, Denan Pašalić, Muamera Dudić, Elmin Šabanović, Vernes Menzilović
LIDER