U Zenici obilježen Međunarodni dan pismenosti

U Zenici obilježen Međunarodni dan pismenosti

DSCN2593

U sklopu projekta „Heroji svakodnevnice“ pod okriljem GIZ-a, ali i povodom obilježavanja Međunarodnog dana pismenosti, koji se svake godine organizuje 8. septembra, tako su i ove godine na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, postavljeni info pultovi za sve zainteresovane. 

U kojim gradovima se još održava ova akcija i šta ima za cilj, te da li su zadovoljni dosadašnjim odzivom, istakla je Azra Ramić, stručni savjetnik GIZ projekta, podrška obrazovanju draslih: „Današnji dan je izuzetno bitan za cijelu našu zemlju, pa tako pored Zenice, u ovom projektu učestvuje i Banja Luka, Kaknj, Sarajevo i Mrkonjić Grad. Do sada je posjećenost izuzetno dobra, Zeničani prilaze i raspituju se o svemu što ih zanima, dok mala djeca sa našim pomoćnicima crtaju i uče da pišu u okviru nekih kratkih časova. Ono što je alarmantno u našoj zemlji jeste da je UNESCO napravio statistiku pismenih ljudi te došao do konačnog rezultata da u Bosni i Hercegovini postoji 15% nepismenog stanovništva, što je zasigurno veliki problem“, istakla je sagovornica za naš Portal. 

Nadamo se da će ova akcija biti od velike koristi svima onima koji se kriju od današnjice i stvarnosti, a imaju želju da upotpune svoje školovanje i samu svoju pismenost.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica