U Zenici promovisan Panonski ljetopis

MuzejZenica

Muzej grada Zenice sinoć je bio domaćin prof.dr Robertu Hajsanu,uredniku Panonskog ljetopisa, godišnjaka čiji cilj je očuvanje i afirmacija kulture,jezika,istorije i običaja zajednice gradišćanskih Hrvata.Izdavač mu je Panonski institut iz Gradišća u Austriji a koji je osnovan prije 20 godina kako bi naglasio prisutnost hrvatskih i srodnih slavenskih etničkih zajednica na prostorima Panonije i Peripanonije,kaže Hajsan.

promocija_muzej_kemal_mahmutefendicGradišćanski Hrvati prije deset godina su počeli saradnju sa Maticom Hrvatskom u Zenici. Uz pokojnog Ferdu Bošnjaka,zasluge za to pripadaju književniku Kemalu Mahmutefendiću koji je godinama živio u Gradišću i ostvario vrlo plodne stvaralačke veze sa njima.Mahmutefendić redovno objavljuje prozu i poeziju u Panonskom ljetopisu a Institut mu je na njemački jezik preveo čak pet knjiga.

Uz tekstove Kemala Mahmutefendića,sinoć promovisani 20-ti broj Panonskog ljetopisa, sadrži i novi poetski ciklus Adnadina Jašarevića koji će,kako je rečeno,uskoro biti preveden na njemački jezik.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE