U Zenici upriličen Simpozij magistara farmacije FBiH

doktor-medicina-pregled-beli-mantil-jpg_660x330

Simpozij magistara farmacije Federacije BiH organizirali su danas u Zenici federalna Komora magistara farmacije i Farmaceutsko društvo. Tema simpozija bila je Uloga farmaceuta u samomedikaciji, koja sve prisutnija u kliničkoj farmaciji.

Prema riječima predsjednice komore, magistrice Zahide Binakaj, “moderni farmaceut” sada aktivno učestvuje u izboru terapije, u savjetovanju i vodjenju brige o pacijentima koji dolaze u apoteke farmacetima kao najdostupnijim zdravstvenim radnicima.Moderni farmaceut prati efekte tih lijekova i njihovu interakciju, jer se kod ogromnog broja pacijenata sa višestrukom terapijom, dešava da specijalisti ne brinu o njihovom međudjelovanju, već samo o onim lijekovima koje su sami propisali.

Prema novoj verziji vodiča Komore magistara farmacije svi farmaceuti na području BiH imaju iste algoritme kod tertiranja gripe npr, nazeba, zatvora i slično, dodaje Binakaj. Predsjednik UO Komore, magistar farmacije Sead Osmančević napomenuo je da će raditi u budućnosti na ujednačavanju naknade po receptu za iste lijekove medju kantonima.

rtvze.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE