I u Zenici zabilježena dva napada na popisivače

Zenica1

Nakon što je 01. oktobra počeo Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, u Zenici je na teren izašlo 519 popisivača s ciljem da izvrše popis uz zagarantovanu povjerljivost podataka. Tako smo ovih dana ponajviše čitali o situacijama u kojima su se našli kako popisivači, tako i građani koji su se popisivali.

Tako se ovih dana dešavaju različite situacije tokom popisa, počev od nepravilnosti poput one u Srebrenici gdje se popisivalo u ugostiteljskom objektu, situacije gdje je došlo do udaranja glavom od zid kako bi se spriječio popis, do davanja mita i tragičnog ishoda smrti nakon nesuglasica sa popisivačem.

Međutim, postoji još mnoštvo situacija koje se vežu za aktuelni popis poput cijepanja popisnih listića, odbijanja da se građani popišu, nelogičnih poruka popisivača ali i napada od strane pasa lutalica. Prvi slučaj u kojem je zabilježen napad na popisivače bio je u Bijeljini, gdje je pas u dvorištu kuće smještene u centru grada ugrizao popisivača. Napadi na popisivače od strana pasa lutalica zabilježeni su i u Zenici, a kako saznajemo jedan slučaj zabilježen je u Raspotočju, dok je drugi napad zabilježen u mjestu Janjac. Valja istaći kako je napad koji se desio u mjesto Janjac završio ugrizom, dok je napad u Raspotočju prošao bez povreda.

Uistinu je mnogo dešavanja koja se tiču aktuelnog popisa, a za sada su u velikoj mjeri izražene neprijatnosti sa kojima se suočavaju mnogobrojni popisivači, ali ništa jednostavnije nije ni onima koji se popisuju.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE