Zenička Alba razvila mobilnu aplikaciju za pravilno postupanje sa otpadom

030321 muhic1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Komunalna kompanija „ALBA“ Zenica, u sklopu projekta „Učestvuj u pravilnom postupanju sa otpadom – recikliraj!“, razvila je mobilnu aplikaciju te novu internetsku stranicu za lakši pristup svojim uslugama, ali i s ciljem podizanja javne svijesti o značaju pravilnog postupanja sa otpadom – istakao je na današnjoj, završnoj konferenciji tog projekta menadžer za kvalitet i projekte kompanije “ALBA” dr. Džafer Dautbegović.

– U skladu s današnjim kretanjima, napravili smo digitalne alate za komunikaciju s korisnicima usluga. Nova internetska stranica omogućava jednostavan pristup svim našim sadržajima i uslugama, a naši će korisnici moći dobiti i uvid u stanje svog računa- napomenuo je Dautbegović.

Preko mobilne aplikacije, a u skladu s epidemiološkim mjerama zbog pandemije koronavirusa, omogućava se pristup računu te dobijanje svih informacija edukativnog i informativnog sadržaja, ali i koje im vrste usluga ta kompanija može pružiti.

– Prema našim saznanjima i razmjenom iskustava sa nekim firmama koje već koriste ovakve aplikacije, broj korisnika u početku nije tako veliki, ali mi se nadamo da će on stalno rasti. Pogotovo što je upućeno mlađim naraštajima, koji odrastaju s ovim načinom komunikacije, putem interneta. Mislim da će biti interesantno, jer je novina – kaže Dautbegović te podvlači da su postali i prvo javno zeničko preduzeće koje će preko mobilne aplikacije komunicirati sa svojim korisnicima.

Projekt su, napominje, realizirali uz podršku Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, dok su im partneri bile zeničke privatne i javne osnovne škole (Prva osnovna škola Montessori i OŠ Mak Dizdar), te vrtići (Bambi i Sindibad), u kojima su održali dvije radionice.

– Učenicima, odnosno polaznicima vrtića pokazali smo šta znači postupanje sa otpadom te koje vrste otpada nastaju u domaćinstvu; o čemu trebamo voditi računa da bismo zaštitili svoje zdravlje ili kako bismo smanjili mogući, negativni utjecaj na okoliš. Odnosno, koliko je važno da onaj dio otpada koji se može vratiti u „kružni tok materije“, koji možemo posmatrati kao sekundarnu sirovinu, odvojeno sakupljamo i ponašamo se na adekvatan način – objašnjava Dautbegović.

Za mališane su, napominje, izradili i bojanku, u kojoj su prikazali proces odvajanja otpada i zaštite životne sredine. Podsjeća da su kroz drugi projekt- Sistem postupanja sa posebnim kategorijama otpada, otvorili reciklažnai dvorišta u Tešnju, Žepču, Zenici, Busovači i Travniku, gdje, unazad dvije i po godine, korisnici usluga imaju mogućnost da odlože posebne kategorije otpada- ambalažu, gume, baterije, akumulatore, lijekove, elektro-informatički otpad, kao i mašinska te jestiva ulja.

Eksterni konsultant na projektu, Sanid Muhić, koji je izradio digitalne platforme komunikacije u sklopu projekta, napominje da će u narednih šest do 12 mjeseci testirati nove digitalne platforme, kako bi povećali efekte korištenja „digitalnih kanala, a samim time uticali i na svijest građana“.