SEDMIČNI RETROVIZOR: Pročitajte koja su dešavanja obilježila proteklu sedmicu u Zenici

SEDMIČNI RETROVIZOR: Pročitajte koja su dešavanja obilježila proteklu sedmicu u Zenici

Retrevizor

U prvom tekstu nove rubrike “Sedmični retrovizor” koju ćemo osvježavati svake nedjelje osvrćući se na dešavanja koja su obilježila proteklu sedmicu imali smo dosta toga da pomenemo.

I u ovoj sedmici  došlo je do prekoračenja zagađenosti u našem gradu, Općina je još jednom proglasila stanje uzbune, a nakon toga kao da nas je Bog pogledao, dolina se razvjetrila i uslijedio je dan sa plavim nebom i prekrasnim suncem. Većina Zeničana iskoristila je ovaj dan da izađe vani i uživa u ovom dragocjenom trenutku.

U ovoj sedmici je održana i 52. sjedinca skuptšine Zeničko-dobojskog kantona na kojoj se raspravljalo o nekoliko zakona kao što je  Zakon o dopunskim pravima branioca i njihovih porodica, Zakon o držanju, nabavljanju i nošenju oružija i municije.

Svjedoci smo da je noćni život u Zenici sveden na niske grane. Možemo slobodno reći da je sramotno za jedan grad, koji se ponosi svojom urbanizacijom, da ne posjeduje klubove i diskoteke gdje bi posjetioci grada ali i građani mogli uživati u lijepom provodu. Međutim, 10.11.2014. otvoren je disko klub mladih „HOPE“ u Crkvicama. Na otvorenju je bio odličan odziv mladih Zeničana koji su otvaranje disko kluba ocijenili kao pozitivnu stvar u našem gradu, a nadamo se da će ovaj klub biti sinonim za dobar provod u Zenici.

U vremenu kada svakodnevno svjedočimo negativnim vijestima, informacija da mladi i perspektivni rukometaš  iz Zenice, Haso Čosić, potpisuje ugovor za sarajevsku Bosnu bilo je pravo osvježenje. Naime, Čosić je svoju karijeru započeo u matičnom klubu RK Čelik, nakon čega odlazi u sarajevsku Vogošću. „Bilo je teško napustiti svoj rodni grad i matični klub, ali kada shvatiš da je to sve dio karijere onda se čvrsto odlučiš“ – stav je ovog uspješnog Zeničanina.

Da smo država u kojoj se dešavaju razne nelogičnosti to smo odavno znali, ali informacija da na svim onkološkim odjelima u Federaciji, pa tako i u zeničkom nedostaje citostatika, bila je novo iznenađenje.  Problem u zeničkoj bolnici je alarmantan jer se zbog nedostatka lijeka planirani hemoterapisjki protokoli otkazuju.

Kako smo saznali, problem je nastao na relaciji Federalne agencije za kvalitet i  akreditaciju  u zdravstvu i Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja BiH. Građani koji su prisiljeni na ovaj vidi liječenja su uznemireni, a naročito jer im je kao pacijentima neophodno da terapiju dobiju na vrijeme.

Nadamo se da ste se informirali u ovom sedmičnom sažetku, lijep pozdrav do slijedećeg čitanja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica