Portal 072info

Zeničke seniorke svojim rukotvorinama uljepšavaju domove sugrađana

Screenshot 4 804
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakit, posuđe, cvijetni aranžmani, ukrasi za vjenčanje, ali i lutkice za bebe, samo su neki od proizvoda koje prve subote u mjesecu sugrađanima izlože članovi Udruženja “Naš most” iz Zenice.

Priča o bazarima Udruženja “Naš most” počela je prije godinu i po kada su članovi udruženja prvi put sugrađanima ponudili svoje rukotvorine po pristupačnim cijenama.

Prva subota u mjesecu rezervisana je, većinom za Zeničanke treće životne dobi, ali i druge članove udruženja da izlože svoje proizvode koje su pravile od bazara do bazara. Predsjednica Udruženja “Naš most” Zdena Šarić-Pisker pojašnjava da su tradiciju od prvog bazara nastavili sve do pandemije kada su napravili pauzu.

“Ove godine smo krenuli, ali je pandemija koronavirusa učinila svoje tako da nam je danas prvi ovoljetni, iako je ljeto na izmaku, bazar na ulici koji je trebao biti jedna lijepa atrakcija. I dalje ćemo biti na ovom putu organizacije bazara”, pojašnjava Šarić-Pisker.

Dodaje da nije iznenađena odzivom članica udruženja te da joj je upravo njihova aktivnost vjetar u leđa da udruženje i danas radi.

“Interes je velik. U Zenici niko ne radi nešto slično i ovo je prilika da naši seniori, ali i oni drugi, izlože svoje radove i da nešto prodaju. Dugo vremena su radile nadajući se ovome, a ovo je prilika da prodaju neki proizvod”, dodala je Šarić-Pisker.

Među brojnim proizvodima koji su danas izloženi u Titovoj ulici su i Bebache, lutke za bebe, koje s mnogo ljubavi pravi Murisa Dizdarević.

“U godinama kada postajem nana pojavilo se i interesovanje za igračke za bebe, a s obzirom da su mi kolegice postale nane iz priče o igračkama krenula sam i s pravljenjem lutkica. Cilj mi je da dijete ima zdravu igračku, a s obzirom da se ove pune silikonski i antialergijski, s prirodnim pamukom i posteljnim platnom ovo je zdrava igračka za svu djecu”, kaže Dizdarević uz obrazloženje da bi svaka beba trebala imati Bebachu kao prvu igračku.

Izrada jedne lutke traje dva ili tri dana, a podrazumijeva krojenje, punjenje, šivanje i oslikavanje lica, a naziv je nastao spontano s obzirom da se lutke prave za bebe.

“Cijene su od 20 do 50 KM. Njihova cijena bi trebala biti veća jer su skupi materijali, ali moja želja je da svako dijete ima Bebachu, sve ovisi o veličini, dodatnim igračkicama. Samo želim da svaka beba ima ovu igračku”, zaključila je Dizdarević.

Udruženje “Naš most” i u narednom periodu će kroz umjetnost nastaviti potpomagati starijim osobama da postaju društveno aktivni, ali i drugim kategorijama društva kao što su osobe s invaliditetom, djeca s posebnim potrebama i drugi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Klix.ba

Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Dvije krađe u Zenici: Iz stana i kafića ukraden novac,

072info.com

Zenica: Bacao kamenice na kuću i oštetio ogradu na balkonu

072info.com

Migrant ukrao biciklo u centru Zenice

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)