Zeničke studentice prava ponovo na takmičenju protiv prestižnih svjetskih fakulteta

Screenshot 6 2 6

Studentice Pravnog fakulteta u Zenici će se ove godine takmičiti sa studentima najboljih fakulteta na svijetu, saopćili su iz ove visokoobrazovne ustanove.

Riječ je o takmičenju iz međunarodne arbitraže u Beču (Vis Moot Court). Pravni fakultet u Zenici se treći put plasirao u završnu fazu takmičenja u kojoj će biti i studenti Cambridgea, iz Londona, Minhena, Miamija, Sidneya, Hong Konga i drugih gradova.

Iz Pravnog fakulteta u Zenici su poručili da su jedini fakultet iz Bosne i Hercegovine, koji se ikada plasirao u eliminatornu fazu takmičenja, tj. među 64 najbolja univerziteta na svijetu.

Pored, kako je navedeno, fantastičnog timskog rezultata, takmičarka Zerina Spahić je dobila posebnu nagradu, Honorable Mention, i time je svrstana u najbolje govornice na cijelom takmičenju.

“Ovogodišnji uspjeh je samo nastavak kontinuiranog rada na ovakvoj vrsti edukacije za studente iz Zenice”, istaknuto je.

Napomenuto je da je zenički tim 2018. ostvario, kako je naglašeno, historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu kada se prvi put plasirao u 16 najboljih timova.

“Sljedeće godine je ostvaren historijski uspjeh za cijeli region kada su osvojili treće mjesto u Beču, što je najveći uspjeh koji je ikada ostvario neki od univerziteta iz regiona”, dodaju.

Zenički tim ove godine su činile Zerina Spahić, Emina Hrnjić i Nirvana Jašarević. One su se pod mentorstvom Almira Gagule, Amine Hasanović i Medine Šehić pripremali sedam mjeseci za ovo takmičenje.

“Treninzi podrazumijevaju intenzivan rad i razvoj vještina poput ravnog pisanja i usmene rasprave, uz pomoć eksperata poput prof. dr. Zlatana Meškića, Nevene Jevremović, Fahire Brodlija, Arne Fuchs iz Njemačke i prof. Helmuta Ruessmana, također iz Njemačke. Osim treninga, studenti su učestvovali na pripremnim takmičenjima u Podgorici, Beogradu, Hagu i Budimpešti, pa su jedno takvo međunarodno takmičenje organizirali u Zenici”, obrazloženo je.

Putovanja, treninge i takmičenja studenata se već, kako je istaknuto, tradiconalno održavaju uz pomoć i podršku američkog CLDP-a, njemačkog GIZ-a, advokatskih kancelarija CMS, Wolf Theiss i Karanović & Partners te ELSA Zenica i Eastern Minning.

“Rezultat njihove kontinuirane podrške i kvalitetnog rada menadžmenta Pravnog fakulteta u Zenici je najbolje vidljiv kroz karijere njihovih studenata, koji su trenutno zaposleni u prestižnim međunarodnim ili lokalnim advokatskim kancelarijama, te sada pružaju podršku zeničkom timu i takmičarima”, saopćili su iz Pravnog fakulteta u Zenici.

Klix.ba

Prethodni članakDodiku se “priviđaju” britanski specijalci: Pokupe me u pokretu i odvedu u nepoznato
Sljedeći članakZašto se zdravi budimo sa začepljenim nosom? Odgovor možemo potražiti u čestoj navici