Portal 072info

Zenički apsurdi: Jednu kolovoznu traku čistit će gradska služba, a drugu traku kantonalna

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda i nelogičnosti pokazuje i posljednji primjer iz Zenice gdje će jednu traku Glavne gradske magistrale čistiti služba koju odabere grad, a drugu traku služba koju izabere Zeničko-dobojski kanton jer se radi o regionalnoj cesti.Održavanje zimskih puteva u Gradu Zenica koštat će blizu 280.000 KM, ali samo onih puteva koji se nalaze u nadležnosti grada, dok Vlasti Zeničko-dobojskog kantona još uvijek nisu odredile koje firme će čistiti regionalne ceste koje im pripadaju kao što je Glavna gradska magistrala koja je dijelom i regionalna cesta.

No, krenimo od gradskih cesta. Kako je odlučeno Programom rada zimske službe za sezonu 2019/2020. godinu, ALBA Zenica će vršiti čišćenje i održavanje blizu 120 kilometara gradskih ulica s pješačkim površinama raspoređenih u četiri prioriteta, a lokalni i nekategorisani putevi podijeljeni su na osam grupa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
Foto: Klix.baA onda dolazimo do raspodjele nadležnosti. Među zvaničnim dokumentima koji su objavljeni na stranici Grada Zenice navode se napomene da će jednu kolovoznu traku u ulici Zmaja od Bosne, gdje počinje Glavna gradska magistrala, do Sarajevske ulice i raskrsnice za Prašnice, održavati Kantonalna direkcija za ceste ZDK jer se radi o ulicama u sastavu regionalnih cesta ZDK, a drugu Grad Zenica.

Sudeći prema ovome, izvođač kojeg odredi Grad Zenica čistit će jednu kolovoznu traku, a izvođač Zeničko-dobojskog kantona drugu traku. Međutim, još uvijek nije poznato ko će čistiti sporiju, a ko preticajnu na Glavnoj gradskoj magistrali.

Apsurdima nije kraj ni tu, već se nastavljaju duž Travničke ceste koja spada pod regionalne puteve te duž ulice Fakultetska – ZAVNOBIH – Tetovska gdje će Grad Zenica čistiti trotoare kao i u Travničkoj cesti, ali ne i kolovoz koji spada pod nadležnost Kantonalne direkcije za ceste.

Postavlja se pitanje šta će biti sa snijegom koji s ceste završi na trotoarima, ali i šta će biti sa snijegom koji s trotoara završi na cesti i u konačnici ko će uspjeti uraditi svoj posao do kraja?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

E.M/Klix.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
  • 145
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zenica uskoro dobiva solarne klupe, pametna autobuska stajališta i urbane vrtove

Portal 072info

Dodatna sredstva za unapređenje zaštite okoliša Grada Zenice

Portal 072info

Zeničanin udarao oca sjekirom u glavu, osuđen na godinu zatvora

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME