Zenički frizeri spremni za rad: Evo kako će izgledati šišanje u doba koronavirusa

Podijelite vijest

Odlukom Federalnog štaba civilne zaštite frizerski saloni i drugi mali obrti od sutra, odnosno 4. maja kao prvog radnog dana, počet će raditi, ali prema novim uvjetima koje su u razgovoru za Klix.ba otkrili zenički frizeri. Život u frizerskim salonima od sutra se u potpunosti mijenja.

Čekanja u salonima više nema, a to je samo jedna od mjera koje je za Klix.ba otkrio vlasnik frizerskog salona “Urban” Adnan Šećerović. Dodao je da su i prve mjere o kojim se nezvanično govorilo bile skoro na granici mogućnosti obavljanja frizerskog posla.

“Bilo je priče da će nam trebati viziri, zaštitna odijela za frizere i klijente, pregrade i slično, a svakom ko bi ušao u salon trebali bismo mjeriti i temperaturu laserskim toplomjerima. Na svu sreću, Udruženje bh. frizera je pravovremeno reagovalo i te mjere su ublažene i dovedene u sferu realnosti da se ovaj zanat može obavljati onako kako treba”, kazao je Šećerović.

Adnan Šećerović (Foto: E. M./Klix.ba) Adnan Šećerović

Dodao je kako im je zaštita zdravlja klijenata i uposlenika bila na prvom mjestu i prije koronavirusa te da nove mjere podrazumijevaju: dezinfekciju radnog mjesta, stolice i opreme koja se koristi, a dodatna naredba je dezinfekcija obuće, korištenje maske, rukavica, a iako nije propisano, u cilju veće zaštite osigurali su i 600 jednokratnih zaštitnih ogrtača za klijente.

Pojasnio je da je iza njih težak period, da su troškovi uprkos onemogućenom radu rasli, ali da niko od uposlenih nije dobio otkaz.

“Bilo je teško i da bismo nadoknadili ova dva mjeseca, moramo raditi u kontinuitetu četiri mjeseca. Ovo govorim u kontinuitetu jer ova naredba od štaba važi tek 15 dana i ko zna šta će biti poslije. Nadamo se da će subvencije na koje smo aplicirali biti ubrzane jer nam je u ovim mjesecima bitnije 100 KM nego 500 KM u decembru”, dodao je naš sagovornik.

Uposlenik frizerskog salona Urban Ahmed Heco je kazao kako će se lako naviknuti na nove mjere s obzirom na to da su veći dio njih već provodili.

“Sigurno je da nas očekuje mnogo posla, ali spremni smo na to jer volimo ovaj posao. Nove mjere o sigurnosti i radu za nas nisu nešto novo. Čekanja kod nas u salonu nije bilo jer smo već ranije zakazivali termine, redovno smo vršili dezinfekciju opreme i salona, a maske i rukavice nisu problem jer nam je zdravlje klijenata, ali i naše, najbitnije”, kazao je Heco.

Ahmed Heco (Foto: E. M./Klix.ba) Ahmed Heco

Dodao je kako nema straha od rada s klijentima u vrijeme koronavirusa jer smatra da su za dva mjeseca građani dovoljno osviješteni da paze na sebe i druge.

“Sve je do građana i vjerujem da je svijest puno razvijenija nego što je bila prije dva mjeseca. Do nas je samo da ne primamo one koji su tek došli u BiH iz inostranstva, a da mi to znamo, ali vjerujemo da će sve biti uredu”, dodaje Heco.

Vlasnici frizerskih salona uprkos prognozama za oporavak od ekonomske dubioze nisu sigurni u dalji tok odvijanja situacije i rada, ali se nadaju da će vlast imati razumijevanja prema onima koji su redovno poštovali svoje obaveze prema državi, ali i radnicima.

ČITAJ JOŠ:  U Zenici predstavljen projekat “Pekara za bolje sutra”: Osam korisnika proći će radnu obuku i dobiti priliku za zapošljavanje

E.M/Klix.ba