Zenički gimnazijalci osvojili 1. mjesto na 16. FSDS u Konjicu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Dramska sekcija Prve gimnazije u Zenici učestvovala je na 16. Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva koje se održalo od 16-22.4.2018. godine u Konjicu. Na festivalu je učestvovalo više od 25 ekipa (srednjih škola i pozorišta) koje su odigrale svoje predstave. Stručni žiri ovog festivala činili su profesionalci u dramskom poslu i to gospodin Muhamed Hamica Nametak, redatelj iz Mostara, te glumice Dragana Matrak-Bukvić i Maja Zećo.

Prva gimnazija je škola poznata po svom angažmano i pravljenju predstava kroz dramsku sekciju. Ove godine sa dramskim tekstom „Dok nas smrt (ne) rastavi“ autorice Nine Horvat i u režiji Ahmeda Jašarevića , ekipa je osvojila Prvo mjesto za najbolju predstavu u kategoriji škola.

Pored ove nagrade, ovaj mladi glumački ansambl i amateri zaljubljenici pozorišta, ekipa je uspjela oduševiti sve prisutne u Konjicu na dan igranja njihove predstave 21.04.2018, što je ovu predstavu bilo i premijerno izvođenje iste.

Nagrade koje je ponio ovaj glumački ansambl dodjeljene su od strane stručnog žirija nakon pogledanih svih predstava. Za ekipu pod vodstvom redatelja Ahmeda Jašarevića vrata su bila otvorena za čak 5 nagrada i to:

· Nagrada za IZBOR MUZIKE u kategoriji škola, Dini Salkoviću
· Nagrada za IZBOR MUZIKE u kategoriji škola, Ahmedu Jašareviću
· Specijalna nagrada za DOSLJEDNO USKLAĐENO PROVOĐENJE REDATELJSKOG KONCEPTA glumačkom ansamblu predstave Dok nas smrt (ne) rastavi u režiji Ahmeda Jašarevića
· Nagrada za REŽIJU u kategoriji škola, Ahmedu Jašareviću
· Nagrada za PREDSTAVU U CJELINI ZA OSVOJENO PRVO MJESTO za predstavu „Dok nas smrt (ne) rastavi“

Ekipa u sastavu:

Dino Salković(muzika), Ahmed Omić(svjetlo), Ahmed Jašarević(režija), Harun Alić(tehnička podrška), te glumački ansambl u sastavu:

Dunja Pašajlić, Ajna Šabić, Adi Smailhodžić, Kenan Kapetanović, Ena Matković, Leila Šabić, Danko Damjanović, Lamija Salihović i Feđa Dizdar;

se vratila sa nagradama i željno iščekuju da opravdaju sve domaćoj publici. Uskoro će se znati termin za premijeru predstave u Zenici, te njeno igranje u Sarajevu.

O samoj predstavi:

Četiri osobe umrle nasilnom smrću nalaze se u Čistilištu na grupnoj terapiji. Psihijatar im pokušava pomoći da se pomire s načinom na koji su umrli ne bi li doista mogli počivati u miru. Pacijenti su rijetko spremni na suradnju i ne pokazuju nikakav napredak pa se Psihijatar odlučuje na očajnički potez – suočava ih s njihovim ubojicama. Gospodin i Gospođa, Muž i Žena, Mladenka i Mladoženja, On i Ona ponovo se susreću, ali stvari se ne odvijaju onako kako je Psihijatar zamislio…