Zenički gimnazijalci se školuju za IT stručnjake, a uče na opremi staroj 15 godina!

Zeničko-dobojski kanton je prošle godine, u gimnazije širom kantona, uveo novi informaciono-komunikacijski smjer. Smjer je uveden da bi se u ZDK stvorio kvalitetan IT kadar za budućnost, koji bi bio pripremljen za rad u ovom sektoru i u BiH (zbog sve većih odlazaka mlade radne snage), ali i u drugim dijelovima svijeta. Ovaj smjer je uveden u svim gimnazijama u ZDK, osim u Kaknju. 

Smjer obuhvata predmete kao što su: programiranje, web-dizajn, baze podataka, operativni sistemi, sigurnost informacija, razvoj android aplikacija i dr. Smjer se pokazao vrlo dobrim i efikasnim, ali se javljaju i određeni problemi.

Učenici Prve gimnazije u Zenici su u sklopu projekta „Građanin“ (iz predmeta demokratije), odlučili da pokrenu borbu za nove računare i novu opremu, koja im je doista potrebna. Kabinet informatike je slabo opremljen, a čak je nastavu iz nekih predmeta (baze podataka) nemoguće izvoditi sa trenutnom opremom.

Razni su problemi koji se javljaju. Kao prvo, operativni sistem koji je instaliran na računarima je Windows XP, koji se dugi niz godina više ne koristi zbog novih sistema. Učenici su složni u tome da je potrebno nabaviti nove računare sa Windows 10 operativni sistemom, koji je kao takav prisutan u gimnazijama širom ZDK (npr. Visoko) te da je to neophodno za efikasniji rad, a i dugo će trajati. 

Drugi u nizu problema jeste zastarjeli hardver, odnosno stare centralne jedinice, veliki dio starih monitora, miševa, tastatura. Računari su bazirani na chipsetu iz 2005/2006 godine, što se danas rijetko koristi. Koriste se stari hard diskovi koji bi bili veoma spori za Windows 10. Oprema je zadnji put obnovljena prije 10-15 godina te učenici traže novu obnovu opreme. Od ostalih problema se može izdvojiti nemogućnost instaliranja nekih programa (MySQL ili Android Studio) koji su potrebni za određene predmete (baze podataka i razvoj aplikacija), međutim zbog prethodno navedenih razloga to nije sa trenutačnom opremom izvodljivo. 

Pored toga, profesori raspolažu sa slabim internetom. Uprkos projektu sa BHTelecomom, započetim prije 6 godina, ništa se po pitanju interneta nije promijenilo, jer je projekat „zapeo“ samo 2 godine nakon što je započet.

Trenutno ne postoji preveliki broj alternativnih mjera javne politike. Posjedovanje loše opreme ne dozvoljava instaliranje novih verzija nekih programa kao što je MySQL, već se računar automatski „crashuje“ tj. ugasi. Putem uprave škole se došlo do informacija da postoje određeni pedagoški standardi za uposlene (profesore) te za gradnju škole, dok standardi za opremljenost kabineta informatike, za razliku od pedagoških, ne postoje, već su u fazi izrade.

Međutim, učenici ne mogu čekati. Potrebna im je nova oprema i to pod hitno. Prije svega za produktivan rad, ali i za prilagođavanje budućim računarima i radu na fakultetima. Direktor Ilijas Hodžić, profesori informatike Merima Smaka i Muhamed Porča kao i učenici Prve gimnazije, složni su u jednom – Prva gimnazija treba obnovu računarske opreme koje treba biti osigurana od strane ministarstva obrazovanja ZDK, a ne pojedinih lokalnih privrednika, koji svojevoljno pomažu donacijama. Donacije trebaju biti dodatak, za razliku od novca koji treba biti obezbjeđen od strane ministarstva. Učenici drugih gimnazija imaju odlične standarde kojima teže i učenici iz Zenice. Podršku su pružili i gospodin Matković iz pedagoškog zavoda te gospodin Hadžikadunić, savjetnik u ministarstvu za obrazovanje, kulturu i sport.

„Iako i drugi kabineti nisu u odličnom stanju, mislimo da je prioritet da se opremi kabinet informatike, jer učenici IK smjera imaju svakodnevno bar jedan čas za koji je potreban normalan računar za efikasan rad“, izjavio je učenik III-5, Amer Pašanbegović.

Ova generacija je prva na novom IK smjeru. Dva od ukupno 6 trećih razreda (oko 45 učenika) su učenici ovog smjera, a očekuje se još veći porast sljedeće godine, jer je zainteresovanost za ovim smjerom sve veća.

„Podršku smo dobili i od vijeća roditelja, te očekujemo da će se naš glas čuti i da ćemo doći do zacrtanog cilja, da bi obezbjedili i sebi i budućim generacijama bolje uslove. Mi svoju borbu nastavljamo i trudit ćemo se svim silama da ova vijest dospije do ministarstva obrazovanja ZDK i nadamo se da se ovo neće „gurnuti pod tepih“ te da će se doista realizovati.“, saopštio je Ismar Aganović, učenik Prve gimnazije u Zenici.

U vremenu kada veliki broj mladih odlazi iz BiH, u potrazi za boljim školovanjem ili poslom, ovi učenici su ostali u svom gradu. Vode borbu i za svoju, ali i buduće generacije koje će proći gimnazijom. Ministarstvo svakako treba da obrati pažnju na ovaj problem i da ga riješi kako bi zadržali ove mlade ljude u BiH.

Učenicima ovog smjera je potrebna potpuna podrška od svih nas, a najveću podršku im možete pružiti ukoliko podijelite ovaj članak, kako bi i do drugih došla ova vijest.

Podržimo učenike Prve gimnazije u Zenici zajedno.