Zenički konjanici krenuli put Ajvatovice

Zenički konjanici krenuli put Ajvatovice

rsz_ajvatovica

U nedjelju počinje 503. po redu manifestacija Dani Ajvatovice. Danas nakon džume namaza u trgovišću konjanici s izazvali veliku pažnju te su ih svi prisutni mještani ovog naselja slikali i gledali u njihovom putu ka Ajvatovici.

Po 16. put Munir Alispahić ide sa svojim konjem ide put Ajvatovice, a iz godine u godinu jedan od ciljeva mu je da to prenese i na mlađe generacije.
"To je tradicija koju iz godine u godinu održavamo i trudit ću se da to prenesem i na svoje unuke. Ove godine nas ide 50-ak, a taj broj se povećava. Posebno mi je drago što ima i omladine koja dragog srca odlučuje krenuti na ovaj put", izjavio je Klix.ba Alispahić.

Ovogodišnju manifestaciju uveličat će veliki broj muslimana iz Bosne i Hercegovine jer je ovo za njih  najveća kulturno-vjerska manifestacija u zemlji, a ove godine krenuo je dosta veliki broj konjanika iz različitih sela i džemata općine Zenica.

Linija i trasa preko koje će Zeničani ići pruža se preko Vjetrenica, Turbeta do Karaule, gdje će se prenoćiti, a ujutro bi se trebalo krenuti prema Jablanu i Oborcima. Nakon kratkotrajnog odmora konjanici će krenuti na Vakuf, a dolazak u Prusac planiran je sutra navečer. Po planu u nedjelju ujutro u 7:00 sati organizovan je i polazak prema dovištu sa drugim konjanicima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon proučene dove od strane imama iz džemata Topčić Polje, zenički konjanici su krenuli prema dovištu Ajvatovica, gdje se više od 500 godina, tradicionalno okupljaju Bošnjaci iz cijele naše BiH te uz veliki broj molitvi i vjerskih pjesama obilježavaju Dani Ajvatovice.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica