Portal 072info

Zenički „Pink Moon“ na gostovanju u Hrvatskoj

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon učešća u okviru pozorišnog programa 35. festivala„Sarajevska zima“ 2019. sa predstavom „Pink Moon“ prema tekstu mladog bh. dramskog pisca Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog, Bosansko narodno pozorište Zenica će u petak, 15. marta svoju novu produkciju izvesti  i na sceni Gradskog kazališta u Vinkovcima.

Kako ističe njen autor, „Ružičasti mjesec“ je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažovana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu. A možda nije ništa od toga, nego samo intimna priča koja se odvija između četiri zida jednog stana u kojoj četiri lika tokom jedne večeri na teži način dolaze do kolektivne katarze.

Pored rediteljskog angažmana, Saša Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj gošći Dini Mušanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz direkcije Zeničkog teatra najavljuju da su u narednom periodu planirane intenzivnije aktivnosti u cilju realizacije novih gostovanja i festivalskih učešća ove, ali i brojnih drugih naslova sa tekućeg repertoara BNP Zenica u pozorišnim kućama i na festivalima u zemlji i inostranstvu.

Podijelite članak
  • 6
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sutra „Pukotina“ na sceni Zeničkog pozorišta

072info.com

Prva septembarska predstava za bebe na sceni BNP-a

072info.com

Raznovrstan pozorišni septembar u zeničkom BNP-u

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)