Portal 072info

ZENIČKI POLUMARATON I GRADSKA TRKA

UG „Zenički maraton“ u saradnji sa Općinom Zenica organizira prvi Zenički polumaraton GGM+ i Gradsku trku na dan 6. oktobar (nedjelja) 2013. godine u 10:00 sati. Trka počinje i završava se ispred Robne kuće „Bosna“.

Zenički polumaraton nosi naziv GGM+ jer dijelom prati trasu Glavne gradske magistrale, a dijelom se proteže drugim ulicama grada i prigradskih naselja. Sve detalje možete pronaći na web stranici www.zenicamarathon.ba.

Ova je manifestacija podijeljena u dva dijela. Zenički polumaraton je u većoj mjeri ali ne i potpuno takmičarskog karaktera jer okuplja ljude koji se profesionalno, poluprofesionalno i amaterski bave trčanjem. Učešće u polumaratonu za mnoge je stvar životnog stila, važno je završiti zahtjevnu trku u dužini od 21,1 km i postići još jedan lični uspjeh. Zato je polumaraton manifestacija takmičarskog karaktera kojom promoviramo grad u zemlji i inostranstvu, a u konkretnom slučaju i GGM kao infrastrukturni projekat od prvorazrednog značaja.

Gradska trka u dužini od 5,3 km odvija se ulicama same urbane jezgre – Londžom, Bulevarom, Školskom ulicom, Sarajevskom ulicom pa opet Bulevarom, Londžom sve do Trga Alije Izetbegovića. Pobjednik je svaki učesnik jer je makar na trenutak osvojio dio gradske teritorije koja inače ne pripada pješacima. Svaki učesnik je time uspio od automobila preoteti djelić svog grada i hodanjem, trčkaranjem ili trkom opisati krug zeničke jezgre koju volimo i u kojoj živimo.  

Zato pozivamo sve građane da učestvuju u Gradskoj trci pod geslom „Ko može nek’ trči, ko ne može nek’ hoda“. Ovo je naš grad, ovo je naš GGM. Zenica će već sutra biti grad bez semafora a danas je grad cvjetnih rondoa. Takva se promjena ne dešava često u životu jednog grada. Budimo dio te promjene i pokažimo da urbani duh još krasi naš grad.

Prijave možete poslati online na www.zenicamarathon.ba ili se prijaviti lično u Shopping centru „Džananović“ 4. oktobra od 10 – 13:00 sati,  5. otkobra od 10 – 14:00 sati i 6. oktobra od 07 – 09. sati ispred Robne kuće “Bosna”. 

Podijelite članak