rudari 14


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica, koji je za tekuću godinu planirao proizvodnju od 551.140 tona, do jučer su iskopali 397.290,52 tone – potvrdio je u izjavi za Fenu v. d. direktora tog preduzeća Dragan Peranović.

Kao razlog neispunjenja ovogodišnjeg plana, on ističe objektivne okolnosti s kojima su se suočavali u preostala dva jamska pogona-„Raspotočje“ i „Stara jama“, zbog čega su nastupili poremećaji u proizvodnji. 

– U toku je preseljenje opreme širokog čela u jami „Raspotočje“, što bi se trebalo dovršiti do kraja ove godine, nakon čega očekujemo realnu proizvodnju – najavljuje Peranović.

Zenički se rudnik, na ovogodišnji Dan rudara, 21. decembar, oprostio od 74 penzionera, koji su penzionisani tokom godine, ali Peranović ističe da zbog epidemioloških uvjeta koji vladaju ove godine nisu organizirali svečanosti povodom odlaska tih ljudi u penziju. 

– Nakon penzionisanja, naši rudari imaju pravo na po šest prosječnih plaća, a uzima se prosjek u zadnja tri mjeseca. Ako je to za njih povoljnije, dobvaju šest prosječnih plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine – rekao je Peranović.

Svim zaposlenim je povodom Dana rudara isplaćena novčana naknada u iznosu od 278,40 KM, a ove su godine dobili i regres u iznosu od 464 KM po radniku- kaže Peranović.

RMU Zenica, nakon penzionisanja 74 rudara, trenutno ima zaposlenih 1.241 radnika, a direktor Peranović ističe da neće biti prijema novih radnika zbog prirodnog odliva odlaskom u penziju.

Fena