Zenički rudnik zbog blokade penzionera nije isplatio topli obrok

Zenički rudnik zbog blokade penzionera nije isplatio topli obrok

Zavisno društvo Rudnici mrkog uglja Zenica nije svojim zaposlenicima isplatilo topli obrok za protekli mjesec, a razlog su prispjele izvršne sudske presude zbog neispalaćenih doprinosa za PIO/MIO za prošle godine penzionisane radnike – potvrdio je v.d. direktora  Isad Turalić.

Zenički rudnici su prošle godine penzionisali 38 radnika, od kojih je za njih 30 stigla izvršna sudska presuda za neplaćene doprinose.

– Radi se o iznosu od oko milion KM, koji mi, u ovom trenutku nismo u mogućnosti isplatiti. Nismo ni našim radnicima isplatili topli obrok, koji se isplaćuje do petog u mjesecu za prethodni mjesec. Nadamo se da ćemo u narednim danima, ipak, postići dogovor s našim penzionerima te da će oni povući svoje blokade i omogućiti nam da do Bajrama isplatimo topli obrok- kaže Turalić.

Napominje kako je za 25. maj zakazana sjednica Skupštine Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, (EPBiH) koja bi trebala donijeti odluku o uplati doprinosa za penzionisane rudare.

– EPBiH će doznačiti novac za uplatu doprinosa za te ljude, ali oni su, malo, izgubili povjerenje jer sve to dugo traje. Nadam se, ipak, dogovoru – kaže Turalić.

Naveo je kako računi preduzeća, nakon januarske blokade od Porezne uprave Federacije BiH, nikada nisu ni deblokirani, ali da se svakog mjeseca privremeno odblokiraju kako bi bile isplaćene plaće te naknade za topli obrok.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE