Portal 072info

Studenti u Zenici će ovog ljeta moći na ispite, ali ne i u Studentski centar

 Senat Univerziteta u Zenici (UNZE) donio je odluku da se  ispiti realiziraju u prostorijama fakulteta, ali Studentski centar Zenica (SCZ) ovog ljeta ipak neće moći primati studente i osigurati im boravak te spremanje ispita u domu – kazao je u izjavi za Fenu direktor SCZ Dino Eminović.

On ističe da nije moguće osigurati socijalnu distancu u uslovima zajedničkog stanovanja pa su odlučili izostanak studenata toko ljeta iskoristiti za uređenje soba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Čekamo odluku da se van snage stavi rješenje o mobilizaciji naše zgrade za potrebe smještaja zdravstvenih radnika, odnosno zaposlenika Kantonalne bolnice Zenica. Nadamo se da će to biti do kraja maja, nakon čega bismo mogli pristupiti raspisivanju tendera i realizaciji naših planova – kaže Eminović, te napominje da im je izostanak studenata zbog pandemije koronavirusa, od 12. marta, prouzročio na mjesečnom nivou gubitak od oko 70.000 KM.

Najavljuje da će svih 87 soba, ukupnog kapaciteta 228 ležaja, tokom ljeta  dobiti novi pod od laminata, nove krevete, madrace, plakare, stolove i stolice.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Naravno, sve će sobe biti i okrečene pa će naši studenti 15. septembra, kada ponovo useljavaju, imati puno ugodniji prostor za život i učenje. Sredstva smo već obezbjedili, ali se nadamo da neće biti problema u realizaciji zbog tendesrkih postupaka.

Vlada ZDK, odnosno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK osiguralo je 100.000 KM, a ostatak novca osigurat ćemo iz naših, tekućih sredstava – najavljuje Eminović, koji procjenjuje da će ova investicija ukupno koštati oko 120.000 KM.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenički dom je u periodu od 2015.-2019. godine uložio više od 250.000 KM za postavljanje nove fasade, zatim plastificiranih prozora i vrata, solarnih panela za zagrijavanje vode, postavljanje štedljivih rasvjetnih tijela te trakastih zavjesa u sobama.

Sredstva su osigurali Vlada ZDK (120.000 KM) , Federalno ministarstvo prostornog uređenja i okoliša (50.000 KM), Švicarski Caritas (12.000 KM),  a ostatak UNZE-a i SCZ.  

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Ove godine nismo u mogućnosti zamijeniti vodovodne i kanalizacione instalacije u kupatilima i cijelom objektu, za što će nam treba između 150.000 i 200.000 KM, ali i to ćemo planirati da uradimo naredne godine.

Predali smo zahtjev i za izgradnju zgrade depadansa, kojim bismo dobili novih 100 do 120 kreveta, čime bismo uvećali kapacitet za 50 posto, što bi i zadovoljilo naše potrebe za duže vrijeme – ističe Eminović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Napominje da će za početak gradnje depadansa, po modelu javno-privatnog partnerstva, morati sačekati usvajanje Regulacionog plana Grada Zenica, za katastarsku općinu Crkvice.

SCZ će konkurs za prijem studenata na smještaj u novoj akademskoj 2020./2021. godini raspisti 24. augusta, a bit će otvoren 30 dana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME


Fena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 88
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Zenica u junu bogatija za 112 beba

072info

Nestale Zeničanke, raspisana potraga

Redakcija

ZENICA: Nesreća na GGM-u, sudar motocikliste i automobila (FOTO)

Redakcija
REKLAMA
KRAJ REKLAME