Portal 072info

Zenički studenti medicine dobili novu opremu za vježbanje

Trening centar za praktične vještine na studijskom programu Zdravstvene njege Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, dobio je jučer 20.000 KM vrijednu donaciju dodatne medicinske opreme za kabinet kliničkih vještina u sklopu Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes).

-Ovo je vrlo važna donacija za nas, jer kada smo prije tri godine otvorili ovaj centar, zamišljali smo da naše studente za rad s pacijentima pripremamo kroz veliki broj sati vježbanja na lutkama, na fantomima, na određenim modelima… To će im doprinjeti da razbiju strah te samanje mogućnost pravljena grešaka na najmanji mogući nivo – kaže Mirza Oruč, rukovodilac Centra, koji je dodao kako je zbog svega navedenog bitan kontinuiran razvoj tog centra na čijem je čelu.
 
On dodaje kako je Centar svakodnevno, puno radno vrijeme, na raspolaganju studentima koji vježbaju u prisustvu mentora.
 
Svoje su vještine produbljivali ili nova znanja stjecali, napominje Oruč, i studenti iz nekih razvijenih zemalja, koji su bili na razmjeni studenata u Zenici.
 
Menadžerica Komponente “3” projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini Nena Marković iz Fondacije Fani, ističe kako Projekat jačanja sestrinstva u BiH (2017–2021) podržava Vlada Švicarske, koja će u tom period ukupno uložiti oko osam miliona KM.
 
-Ukupna vrijednost opreme koja je nabavljena za osam institucija visokog obrazovanja u BiH sa studijem zdravstvene njege, u okviru ove, druge faze projekta, iznosi 139.510 KM.
 
Aktivnost opremanja kabineta kliničkih vještina je naša podrška modernizaciji i usaglašavanju nastavnih planova i programa sa standardima Evropske unije – kaže menadžerica Marković, koja napominje kako u sklopu projekta i stipendiraju studente zdravstvene njege drugog i trećeg ciklusa studija.

FENA

Podijelite članak
  • 21
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box