Zenički šumari i vatrogasci nadaju se pomoći najavljene kiše u gašenju požara na Liscu

pozar fena 2
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Požari na lokalitetima Vepar i Janjićki vrh kod Zenice lokalizovani su i ugašeni, a još uvijek je aktuelan požar na planini Lisac – potvrdio je Feni zamjenik starješine Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica Kenan Subašić.

Subašić napominje kako dojave o požarima, uglavnom, dobijaju od Javnog preduzeća Šumsko privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona d.o.o. Zavidovići.

Direktor JP ŠPD ZDK Jasmin Devedžić ističe kako su proteklih dana, osim u Zenici, imali požare u Zavidovićima, Olovu, Varešu i Kaknju.

-Radi se o ogromnoj površini, koje pokriva 183.000 hektara šuma i šumskog zemljišta te koju je teško pokrivati s ljudstvom i resursima koje mi posjedujemo. Mi nemamo profesionalne vatrogasce, nego angažiramo sve naše radnike.

Nekada angažiramo i lokalno stanovništvo te im plaćamo dnevnice, ali problem je veliki. Proteklih smo dana imali čak 60 požara, a tokom jučerašnjeg dana bila su aktivna tri požara u Zenici te jedan u Kaknju. Trenutno je aktivan samo požar na Liscu kod Zenice, gdje se radi o jako nepristupačnom terenu, ali se nadamo da će uz pomoć kiše, koja je najavljena, i on biti potpuno ugašen- nada se Devedžić.

Podsjeća kako vatrogasci gase privatne šume, dok su njihova nadležnost državne šume pa svi zaposlenici, u slučaju požara, izlaze na teren kako bi spriječili širenje vatrene stihije.

-Mi gasimo požare i u privatnim šumama, jer vatra ne poznaje granice. Imamo našu Službu osmatranja, ali nemoguće je sve stići koliko je požara. Za sve je kriv ljudski faktor i to bi organi gonjenja morali procesuirati, jer štete su ogromne – napominje Devedžić.

Smatra kako je psihoza zbog rata u Ukrajini utjecala da se ovog proljeća više krče livade i zemljište priprema za sjetvu.

-To je dobro, ali nije dobro što u blizini šuma pale otpad te ga ostave bez kontrole. Neko bi morao odgovarati – smatra Devedžić.