Portal 072info

Zenički ugostitelji traže ‘gradsko radno vrijeme’

Na sastanku sekcije ugostiteljske djelatnosti Udruženja poslodavaca grada Zenice istaknuti su problemima u kojima rade zenički ugostitelji. Porezne i druge obaveze, koje proističu iz zakonskih i podzakonskih propisa su nepravedni i ugrožavaju brojne radnike zaposlene u ovoj oblasti, rečeno je na sastanku.

“Ovo nije samo problem grada Zenice i sektor ugostiteljstva se loše tretira na svim nivoima i u lokalnim zajednicama. Ugostitelji imaju obavezu 12 dezinfekcija, četiri dezinsekcije i dvije deratizacije godišnje, a na godišnjem nivou svaki objekat ima da izdvoji ravno 1.200 maraka, i druge organizacije traže od ugostitelja basnoslovne iznose novca, koji su deset puta veći nego što bi to bilo logično” ističe, predsjednik Sekcije ugostiteljske djelatnosti Senad Džanić.

Na sastanku Sekcije ugostitelja Zenice dat je prijedlog za pokretanje inicijativa, prema svim nivoima vlasti, da se pokrenu efikasniji programi i projekti s osnovnim ciljem oporavka sektora ugostiteljstva i brži razvoj velikog turističkog potencijala koji ima ova regija.

Zeničkim ugostiteljima je do sada velika potpora bilo Udruženja poslodavaca i zaključeno je da od njih zatraže da primjena privremene odluke o produžetku rada ugostiteljskih objekata, do dva sata ujutro, postane pravilo.

“Zakon o javnom redu i miru, koji s jeseni ponovo stupa na snagu, propisuje radno vrijeme do ponoći i period za puštanje muzike u objektima do 23 sata uvečer. Grad Zenica je regionalni centar i treba da se oživi ovaj grad, koji nije više samo industrijski centar, i zbog toga mora imati ‘gradsko radno vrijeme’ i treba se dopustiti ugostiteljima da rade duže ili u skladu s potrebama gostiju, a ovo će otvoriti na stotine novih radnih mjesta”, kazao je Senad Džanić. 

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box