Portal 072info

ZENIČKI UNIVERZITET: „Kolega, kupite moju knjigu i sigurno ćete ‘LAKŠE’ položiti predmet“

„Kolega, kupite moju knjigu i sigurno ćete lakše položiti predmet“.

Ovo je rečenica koju profesori Univerziteta u Zenici već godinama studentima „provlače“ kroz uši, pričaju za 072info zenički studenti. Međutim, neki od studenata ne shvataju pouku te rečenice, te uporno ‘padaju’ na ispitima upravo iz tih razloga, mišljenja je naš sagovornik.

Mnogo je nepravilnosti u radu profesora, konkretno sa Univerziteta u Zenici, a zbog čega su nedavno upriličeni i protesti.

„Karta za dalje“

Danas je na mnogim fakultetima prolaz uglavnom serviran, ali ‘karta’ koja otvara vrata za dalje nije baš najpovoljnija. Vjerujemo da su se mnogi mladi susreli sa velikim brojem spornih situacija, a gdje im je onemogućen prolaz na fakultetu iz nekih „stranih“ razloga. Međutim, probajte da se sjetite da li je predmetni profesor možda spomenuo kako je autor neke knjige, a koja obuhvata vaše gradivo!?

Nije rijedak slučaj da profesori u zamjenu za prolaznu ocjenu prodaju svoje udžbenike po vrtoglavim cijenama, a što je danas javna tajna. Poznata je situacija sa jednog fakulteta, a gdje je profesor studentu koji nije imao novca kazao kako ne može studirati ukoliko ne može investirati u svoje znanje! Na ovaj način je vrlo jasno poručeno da ukoliko si bez novca, nemaš šta da tražiš na fakultetu.

Konkretno, prema riječima studenta koji se zadesio u ovoj situaciji radilo se o tome da je student došao na uvid u rad poslije ispita, te umjesto rada dobio „jezikovu juhu“ od strane predmetnog profesora: „Kako očekujete da prođete na ispitu kada niste kupili ni potrebnu literaturu za ovaj predmet? Ako želite da studirate morate investirati malo u svoje znanje, isplati se to kolega, vjerujte meni. Kada „spremite“ gradivo onda dođite na ispit i s obrazom na uvid.“ – ukratko su bile riječi profesora, ističe naš sagovornik.

Ovo nije jedina situacija gdje je na indirektan način tražen novac za prolaz. Vjerujemo da su se mnogi susreli sa ovakvim i sličnim situacijama na fakultetu, samo se postavlja pitanje: „Do kada će studenti zeničkog, ali i drugih Univerziteta, biti primorani plaćati za prolaz?“ – Ovo je jedan od dokaza da naši fakulteti nisu baš najteži, ali su definitivno najskuplji, jer bukvalno plaćamo plaćeno.

Još malo pa će studenti uz upisne obrazce i uplatnice za školarinu popunjavati i uplatnice za finansijsku pomoć kako bi profesori izdavali što više literature, a koje će kasnije biti prinuđeno ponovo platiti – kupiti.

Podijelite članak