Zenički vatrogasci bogatiji za vozilo za brze vatrogasne intervencije

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Grad Zenica danas je za potrebe Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica nabavio novo vozilo za brze vatrogasne intervencije u urbanom dijelu grada. Vozilo je namijenjeno prvenstveno za gašenje stanova sa vodom, obzirom da će koristiti viskotlačne pumpe i vatra će se gasiti vodenom maglom. Ovakav vid gašenja požara, donijet prednosti jer će se skratiti vrijeme dolaska na intervenciju te povećati efikasnost pri gašenju stanova jer se neće koristiti velike količine vode, što je ranije za posljedicu imalo kolateralnu štetu na stanovima oko i ispod onog koji se gasi, a takođe je super efikasno za hitne intervencije kod saobraćajnih nesreća.

Nabavka vozila i ugradnja vatrogasne nadogradnje predstavlja prvu fazu nabavke, dok će se u drugoj fazi definisati potrebna oprema i kroz odabir ponuđača na tenderu dobiti najkvalitetniju opremu za ovo vozilo.

Vozilo je marke folksvagen sa snagom 103 KW i zapreminom 2000 kubika što mu daje jako velike mogućnosti kada je riječ o brzini dolaska na mjesto intervencije, kao i njegovi gabariti koji mu daju mogućnost u špici saobraćajnih gužvi da lakše dođe do mjesta intervencije.

Ovim je Grad Zenica započeo sa nabavkom najsavremenije opreme, kako u vatrogasnoj jedinici, tako i ostale opreme za službe zaštite i spašavanja, a sve u skladu s planovima gradonačelnika, gdina Fuada Kasumovića, koji je vozilo predao na upotrebu PVJ Zenica.