Zenički zlatni srednjoškolci razotkrili ekološkog tihog ubicu

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Brojim priznanjima i diplomama s naučnih takmičenja Ernad Mahmić i Elmir Šut, učenici Međunarodne škole Zenica u sastavu Bosna SEMA obrazovnih institucija, nedavno su dodali još jedno: zlatnu medalju s naučne olimpijade BOSEPO u kategoriji okoliš. Sada je pred ovim mladićima novi izazov – odbraniti zlato i na međunarodnoj naučnoj olimpijadi GENIUS u New Yorku. Međutim, bez podrške države neće moći otići u Ameriku.

Fokusirani na rješavanje konkretnog problema, kako to zahtijevaju propozicije olimpijade BOSEPO, srednjoškolci iz Zenice su utvrđivali prisustvo olova u zraku i zemlji. Vodili su se idejom da je u zaštiti najbolje koristiti upravo prirodu. Tako je nastao njihov projekt „Olovo – tihi ubica, razotkriven“. “Taj projekt nastoji koristiti biljku konjogriz ili Cichorium intybus na latinskom, kako bi otkrio količinu zagađenosti u zraku i u zemlji olovom”, pojašnjava Ernad.

Istraživanje su radili u Sarajevu jer je u Zenici odavno dokazano prisustvo teških metala pa i olova u zraku i zemlji.

“Zajedno s Federalnim institutom za agrikulturu smo uspjeli realizovati naš projekat ispitivanja 28 lokacija u Sarajevu gdje smo dokazali da je velika količina zagađenosti olovom koji je smtronosan i opasan po nervni sistem”, ističe Elmir.

ČITAJ JOŠ:  Uhapšen policajac koji je radio uviđaj u slučaju "Dženan Memić"

Zlatna medalja za najbolji projekat Ernadu i Elmiru osigurala je važnu podršku za nastavak školovanja. “Naravno nama jeste najveća nagrada to što ćemo ići predstavlajti svoju državu na svjetskim takmičenjima, ali ona nagrada koja ostaje samo nama je nagrada BURC fakulteta – puna stipendija cijelog školovanja u vrijednosti oko 30.000 maraka”, kaže Ernad.

Ernad i Elmir se sada pripremaju za svjetsku naučnu olimpijadu GENIUS u New Yorku u junu ove godine. Za to im, međutim, nije dovoljna samo nadarenost. Moraju naći novac za put jer domaćin osigurava samo troškove boravka. Nadaju se podršci.

ČITAJ JOŠ:  Uskoro javni pozivi za zapošljavanje i samozapošljavanje 

“Mnogo je talentovane djece u BiH koja, nažalost, nemaju šansu da zasijaju onako kako bi trebala jer ne dobiju potrebnu podršku”, kaže Elmir.

Ovi dječaci svijetu mogu ponuditi drugačiju sliku o Bosni i Hercegovini. Tu šansu ne treba propustiti. Zbog njih te drugih sposobnih i talentiranih mladih.

federalna.ba

GODISNJICA
MARKETING