AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
a površinskom kopu Mošćanica nedaleko od Zenice 1960. godine počela su istraživanja terena s ciljem eksploatacije uglja. Početkom rata, mašine su prestale raditi, a vrijeme na Mošćanici kao da je stalo. Rudnik mrkog uglja Zenica, u čijem je vlasništvu i površinski kop Mošćanica, čeka zeleno svjetlo za pokretanje proizvodnje i zapošljavanje novih radnika.
Istraživanja terena na Mošćanici trajala su punih 30 godina, a najveći dio istraživanja je obavljen od 1980. do 1990. godine, dok je za 14 godina eksploatatisano 1,44 miliona tona uglja i 13,71 milion otkrivke.

Na mjestu otkopa, danas je formirano vještačko jezero koje svojim izgledom svakog ljeta primami zeničke kupaće. Napori Rudnika mrkog uglja Zenica da pokrenu proizvodnju na površinskom kopu mogli bi uroditi plodom ukuliko budu iskazane potrebe za ovim energentom u narednom dugoročnom periodu, što će se utvrditi izradom nove energetske strategije na nivou Federacije BiH.

Od 220 zaposlenih do jednog čuvara i starih mašina

U razgovoru za Klix.ba izvršni direktor za tehničke poslove Rudnika mrkog uglja Zenica Merhun Arnaut je kazao da je u vrijeme rada površinskog kopa Mošćanica bilo zaposleno oko 200 radnika, a u isto vrijeme u funkciji su bili i preostala tri pogona: Raspotočje, Stara jama i Stranjani.

Na površinskom kopu Mošćanica danas je zaposlen samo jedan čuvar koji brine o starim mašinama koje su u vrijeme eksploatacije bile izuzetno skupe, a na istom mjestu bi pokretanjem ovog kopa bilo obezbijeđeno nekoliko stotina radnih mjesta.

Arnaut je istakao kako je jedan od strateških ciljeva Rudnika mrkog uglja Zenica u toku 2017. i 2018. godine završiti započete aktivnosti na obezbjeđenju projektno-tehničke i druge dokumentacije u svrhu reaktiviranja rudarskih radova na površinskoj eksploataciji uglja na Mošćanici.

“Zbog gotovo potpune devastacije tadašnje opreme i mehanizacije u vrijeme posljednjeg rata, kao i u postratno stanje, te problema u plasmanu uglja nešto lošijih kvalitativnih svojstava i znatnog smanjenaj graničnog ekonomskog koeficijenta, od 1999. godine se ne vrši kontinuirana eksploatacija uglja na Mošćanici. Javno preduzeće ‘Elektroprivreda’ i Rudnik mrkog uglja Zenica su u 2016. godini pokrenuli proceduru izbora projektne kuće za izradu Glavnog rudarskog projekta eksploatacije mrkog uglja na površinskom kopu ‘Mošćanica’. Nakon što je projekat završen, on je preda na postupak revizije i sada slijede aktivnosti odobravanja projekta kod nadležnog organa”, izjavio je Arnaut.

Za iskop velikih rezervi uglja potrebna saglasnost nadležnih

Bilansne rezerve glavnog i paketa II i III podinskog ugljenog sloja, koji su se otkopavali i u dosadašnjoj eksploataciji, iznose 79.109.169 tona, vanbilansne 7.881.879 tona, dok potencijalne rezerve iznose 85.981.923 tona mrkog uglja.

“Obračunate rezerve odnose se na cijelo eksploataciono polje gdje će se u budućnosti, osim površinske, kao zamjenski kapacitet, sigurno organizirati i podzemna eksploatacija uglja”, dodaje Arnaut.

Reaktiviranjem radova na površinskom kopu “Mošćanica” u tehničko-tehnološkom smislu posjeduje ekonomsku perspektivu za dalji rad na duži period. Realizacijom ovog programa obezbjeđuje se ostvarenje planske proizvodnje uglja za pouzdano snabdjevanje ugljem termoelektrane u Kaknju.

Prema planiranoj dinamici eksploatacija iz površinskog kopa “Mošćanica” prve godine bi bilo otkopano 100.000 tona uglja, a u prvih pet godina 1.450.000 tona. U periodu 6. godine uskopa pa do 17. godine rada planirano je godišnje oktopavanje po 500.000 tona svake godine.

Arnaut je na kraju razgovora za Klix.ba istakao kako je prije eksploatacionih radova potrebno izvršiti eksproprijaciju i promjenu namjene zemljišta na eksploatacionom polju.

“Po trenutnoj zvaničnoj cijeni pri eksproprijaciji u zoni planirani eksploatacije od 6 KM po kvadratnom metru, ukupan minimalni iznos potreban za eksproprijaciju zemljišta koja su u privatnom vlasništvu iznosi 7.500.000 KM. Međutim, ovo je neophodno rješavati fazno shodno napredovanju rudarskih radova. U prvoj fazi planirana su investiciona sredstva u iznosu od 1.550.000 KM”, zaključio je Arnaut za Klix.ba.

Klix.ba