Portal 072info

Zeničko odmaralište Duće će se prodati putem međunarodnog tendera

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

S ciljem regulisanja imovinsko-pravnog statusa bivšeg odmarališta „Duće“ kod Omiša, Republika Hrvatska, Općina/Grad Zenica pokrenuli su i proveli niz aktivnosti. Od jula 1998.godine do 2016.godine formirano je nekoliko radnih grupa i komisija koje su u više navrata izvršile obilazak lokaliteta i objekata bivšeg odmarališta, te ostvarile kontakt sa nadležnim službenim organima Grada Omiša i Općine Dugi Rat. Te aktivnosti imaju za rezultat da je Grad Zenica kao pravni sljednik SO Zenica postao vlasnikom svih nekretnina na kojima je izgrađeno bivše odmaralište, s tim što je dio nekretnina već i uknjižen, dok je postupak uknjižbe preostalog dijela (ispod javne ceste) u toku.

 

Polazeći od činjenice da je Grad Zenica i formalno-pravno i faktički nesporni vlasnik i u posjedu bivšeg odmarališta „Duće“, s tim što će i pitanjestatusa dijela parcele ispod autoceste, a u kontekstu fizičkog razgraničenja s pomorskim dobrom biti riješeno u korist Grada u narednom periodu u skladu sa zakonodavstvom Republike Hrvatske. Argument za to je nesporno vlasništvo općine/Grada Zenica jer su sve parcele stečene temeljem kupoprodajnih ugovora i pravosnažne presude, neophodno je odlučiti o budućem statusu odmarališta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na sjednici Gradskog vijeća je usvojen zaključak da se u narednom periodu ovo odmaralište proda putem međunarodnog tendera.

Prednosti ovog rješenja su:
– provođenje u vremenski kratkom i predvidivom periodu,
– mogućnost postizanja zadovoljavajuće cijene i novčani priliv u kratkom periodu,
– mogućnost upravljanja svim fazama postupka uključujući i mogućnost poništaja tendera u slučaju neodgovarajuće odnosno financijski neprihvatljive ponude,
– najmanji nivo rizika za Grad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, odmaralište “Duće” izgrađeno je za potrebe školske djece i omladine na zemljištu koje je Općina Zenica 1961.godine kupila u tu svrhu i finansirala izgradnju objekata iz sredstava budžeta. Odmaralište se nalazi cca 3 km od centra općine Omiš uz magistralni put Omiš-Split.

Parcela na kojoj se nalaze objekti Odmarališta je relativno ravna. Kolski i pješački prilaz omogućen je direktno sa magistralnog puta preko prilazne saobraćajnice. Unutar same parcele postoje pješačke staze koje povezuju postojeće objekte. Dio parcele iznad magistrale na kojoj se nalaze objekti je zasađeno maslinama i čempresima. Pravo stanje instalacije (priključak vode,struje i odvod kanalizacije) ne može se tačno ustanoviti dok se za TS može konstatovati da je potpuno devastirana.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zenit.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)