Zeničko odmaralište u Dućama kod Omiša se prodaje za 9,2 miliona KM

17776245 8ec1 4c39 a325 787943aff102zenica duce
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Grad Zenica je objavio MEĐUNARODNI JAVNI POZIV za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće, Općina Dugi Rat, Republika Hrvatska na osnovu odluke koju je gradsko vijeće donijelo na 20 sjednici.

Predmet međunarodnog javnog poziva je prikupljanje ponuda s ciljem iskazivanja interesa za kupovinu kompleksa/nekretnina bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće, općina Dugi Rat, Republika Hrvatska.

Nekretnine za koju se prikupljaju ponude sa iskazivanjem interesa za kupovinu čine jedinstveni kompleks. Sastavni dijelovi nekretnina za koje se prikupljaju ponude sa iskazivanjem interesa za kupovinu su zemljišne parcele, izgrađeni objekti i kompletna infrastruktura koja je u vlasništvu Grada Zenica i za koji se iskazuje interes za kupovinu „u viđenom stanju”.

Kompleks bivšeg odmarališta se nalazi 3km od grada Omiša, uz državnu cestu D8 “Jadranska magistrala, na dionici OmiŠ-Split.

Cijenu za kupovinu kompleksa/nekretnina Zeničkog odmarališta u mjestu Duće, općina Dugi Rat, u “viđenom stanju” koja ne može biti niža od 9.200.000,00 KM, ili 4,703,885.30 EURO.

Dokumentacija neophodna za učešće u međunarodnom javnom pozivu za iskazivanje interesa za kupovinu kompleksa bivšeg Zeničkog odmarališta u mjestu Duće može se preuzeti u Gradskoj upravi Grada Zenica.

Krajnji rok za predaju ponuda je 11.04.2022. godine (ponedjeljak) do 11.00 sati.

“Republika Hrvatska je putem svojih sudova i pripadajućih zemljišnih odjela, u zemljišnim knjigama stavila administrativnu zabranu raspolaganja i opterećenja kompleksa odmarališta u mjestu Duće, to jest prodaju, zamjenu, darovanje, prijenos prava korištenja i raspolaganja, davanja u zakup i privremenu upotrebu, osnivanje hipoteke i slično. Zabrana raspolaganja nekretninom je upisana od strane Državnog odvjetništva u Splitu, protivno Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima iz 1996. godine (Narodne novine RH 91/96), kao i Uredbi iz 1996. godine”, piše u tenderu.

Podsjetimo,Grad Zenica je ranije tužio Republiku Hrvatsku, jer je na području nekadašnjeg “zeničkog odmarališta” povukla nezakonitu granicu pomorskog dobra te na taj način oduzela čitav plato uz plažu na kojemu su se nekada nalazili igralište za nogomet i košarku. 

Grad Zenica je razmatrao nekoliko opcija o budućnosti odmarališta prva je bila prodaja, druga zajedničko ulaganje Zenice i nekog od gradova pobratima, a treća je bila da Zenica svojim sredstvima finansira izgradnju odmarališta ili hotela.

Gradskog vijeće Zenica odlučilo je da se izvrši prodaja zemljišta, jer je to najbolje rješenje za grad.

“Zakonski zastupnici Grada Zenica provode odgovarajuće postupke pred nadležnim organima RH u svrhu brisanja administrativne zabrane raspolaganja. Sa izabranim ponuđačem će biti potpisan predugovor o kupovini kompleksa/nekretnina bivšeg odmarališta u mjestu Duće, a nakon brisanja administrativne zabrane i konačan kupoprodajni ugovor”, navodi se u tenderu.