Zeničko pozorište gostuje u NPS: „Put u raj“

Na pozornici Narodnog pozorišta Sarajevo 25. augustra u nedjelju, s početkom od 20:00 sati, izvest će se predstava BNP-a Zenica po tekstu Miroslava Krleže „Put u raj“ i to u adaptaciji i režiji Gradimira Gojera.

“Predstavu Put u raj, kao redateljski uradak, posvećujem upomeni na velikog bosanskohercegovačkog i hrvatskog slikara i grafičara Mersada Berbera. Radeći Put u raj sjećao sam se razgovora sa Berberom o genijalnom, epohalnom opusu Miroslava Krleže… Berber je, nažalost, bio jedan od rijetkih, strasnih čitača Krležinog djela”, istakao je Gojer povodom predstave.

Predstava „Put u raj“ sam je Krleža okarakterizirao i opisao kao „antiratni rekvijem“. U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici ova predstava je premijerno izvedena 24.novembra. 2012. godine.

Zanimljivo je da se ovom predstavom obilježava i sto dvadest godina od rođenja poznatog umjetnika BiH Miroslava Krleže, ali i pedeset godina kontinuiranog pregalaštva i istinske predanosti teatru dvojice glumaca Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, i to Predraga Jokanovića i Ištvana Gabora – ističe Gradimir Gojer.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE