Portal 072info

Zeničko zagađenje zraka ponovno se mjeri crvenim brojkama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Gradsko područje Zenice ušlo je ponovno u noć s pogoršanom kvalitetom zraka i velikim zagađenjem okoliša, a količina sumpordioksida SO2 i lebdećih čestica u zeničkom zraku i na gradskom displeju je označena crvenom bojom, što znači da je došlo do znatnog povećanja zagađenja.

Prema prikazanim brojkama za količinu SO2 sumpordioksida u zraku displej na mjernoj stanici u centru grada pokazuje 351 μg/m3, dok je količina lebdećih čestica označena sa 294 μg po metru kubnom.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Kao glavni uzrok ovog pogoršanja kvaliteta zraka u Zenici trenutno je problem sa zagrijavanjem stambenih i poslovnih prostora, ali i izrazito nepovoljan odnos zračnih strujanja u zeničkoj kotlini.

Trenutno je u kompaniji ArcelorMittal Zenica zbog problema uzrokovanih “višom silom” redukovana proizvodnja u odnosu na instalirane kapacitete ovog industrijskog giganta, ali toplinski agregati u pogonu Energetike i dalje rade, jer je to polazana tačka daljinskog grijanja grada. Uz kotlove smještene u pogonu Energetike sigurno je da su trenutno najveći zagađivači takozvana “mala ložišta”, kojima se zagrijavaju privatne kuće na gradskom području.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Fena


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6