Portal 072info

Zeničko zagađenje zraka ponovno se mjeri crvenim brojkama

Gradsko područje Zenice ušlo je ponovno u noć s pogoršanom kvalitetom zraka i velikim zagađenjem okoliša, a količina sumpordioksida SO2 i lebdećih čestica u zeničkom zraku i na gradskom displeju je označena crvenom bojom, što znači da je došlo do znatnog povećanja zagađenja.

Prema prikazanim brojkama za količinu SO2 sumpordioksida u zraku displej na mjernoj stanici u centru grada pokazuje 351 μg/m3, dok je količina lebdećih čestica označena sa 294 μg po metru kubnom.

Kao glavni uzrok ovog pogoršanja kvaliteta zraka u Zenici trenutno je problem sa zagrijavanjem stambenih i poslovnih prostora, ali i izrazito nepovoljan odnos zračnih strujanja u zeničkoj kotlini.

Trenutno je u kompaniji ArcelorMittal Zenica zbog problema uzrokovanih “višom silom” redukovana proizvodnja u odnosu na instalirane kapacitete ovog industrijskog giganta, ali toplinski agregati u pogonu Energetike i dalje rade, jer je to polazana tačka daljinskog grijanja grada. Uz kotlove smještene u pogonu Energetike sigurno je da su trenutno najveći zagađivači takozvana “mala ložišta”, kojima se zagrijavaju privatne kuće na gradskom području.

Fena

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box