Zeničko zagađenje zraka ponovno se mjeri crvenim brojkama

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Gradsko područje Zenice ušlo je ponovno u noć s pogoršanom kvalitetom zraka i velikim zagađenjem okoliša, a količina sumpordioksida SO2 i lebdećih čestica u zeničkom zraku i na gradskom displeju je označena crvenom bojom, što znači da je došlo do znatnog povećanja zagađenja.

Prema prikazanim brojkama za količinu SO2 sumpordioksida u zraku displej na mjernoj stanici u centru grada pokazuje 351 μg/m3, dok je količina lebdećih čestica označena sa 294 μg po metru kubnom.

Kao glavni uzrok ovog pogoršanja kvaliteta zraka u Zenici trenutno je problem sa zagrijavanjem stambenih i poslovnih prostora, ali i izrazito nepovoljan odnos zračnih strujanja u zeničkoj kotlini.

Trenutno je u kompaniji ArcelorMittal Zenica zbog problema uzrokovanih “višom silom” redukovana proizvodnja u odnosu na instalirane kapacitete ovog industrijskog giganta, ali toplinski agregati u pogonu Energetike i dalje rade, jer je to polazana tačka daljinskog grijanja grada. Uz kotlove smještene u pogonu Energetike sigurno je da su trenutno najveći zagađivači takozvana “mala ložišta”, kojima se zagrijavaju privatne kuće na gradskom području.

Fena

GODISNJICA
MARKETING