Zeničkoj obilaznici nedostaje još samo jedan papir kako bi bila puštena u rad

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Dionica autoputa Zenica jug – Zenica sjever, poznatija kao Zenička obilaznica, još neko vrijeme neće biti otvorena za građane s obzirom da je potrebna još samo jedna dozvola.

Jedanaest kilometara autoputa kod Zenice koje je bh. građane koštalo 225 miliona eura, još uvijek nije otvoreno jer nedostaje još jedan papir.

Zenička obilaznica zatvorena je 5. decembra prošle godine, a iako je prvobitno bilo najavljeno da će upotrebne dozvole biti izdate kroz sedam dana, to se nije dogodilo ni četiri mjeseca poslije. Iz Autocesta Federacije BiH za Klix.ba su kazali da je potrebna još dozvola za poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica.

“Dio autoceste na Koridoru Vc, nazvan tzv. Zenička obilaznica, sastoji se od tri poddionice, Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i dio poddionice Donja Gračanica – Tunel Zenica (južna sekcija). Do sada je JP Autoceste FBiH dobilo upotrebnu dozvolu od Federalnog ministarstva za prostorno uređenje za poddionicu Drivuša – Klopče koja je duga 2,23 kilometra i za poddionicu Klopče – Donja Gračanica koja je duga 5,8 kilometara”, kazali su iz Autocesta te dodali:

“Za poddionicu Tunel Zenica – Donja Gračanica (južna sekcija) koja je duga dva kilometra procedura za izdavanje upotrebne dozvole je u toku.”

Ekipa portala Klix.ba u srijedu je obišla dionicu Zeničke obilaznice te smo se uvjerili da je urađeno još dosta posla na obilaznici, koji nije bio urađen neposredno nakon otvorenja dionice kao sigurne za bh. građane.

Podsjetimo, Zenička obilaznica je zatvorena nakon što je federalni inspektor utvrdio da za novoizgrađene kilometre nije izdata upotrebna dozvola.

Nešto kasnije, Autoceste FBiH su obraćanju javnosti kazali da su o odluci o zatvaranju dionice upoznati preko medija te da nisu dobili Rješenje o zabrani korištenja dionice od Federalne uprave za inspekcijske poslove te da će se o svemu očitovati kada dobiju rješenje.

Međutim, do danas se nisu očitovali o rješenju, a ni o propustima vezanim za Zeničku obilaznicu te ko je odgovoran što dionica četiri mjeseca nije u upotrebi piše Klix.