Portal 072info

Žepče: Maline u džemu umjesto u hladnjačama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Problemi sa otkupnim cijenama i plasmanom malina potaknuli su proizvođača iz Žepča da krene sa preradom malina.

Žepački malinari kao i njihove kolege iz ostalih bh. gradova ove godine susreću se sa problemom otkupne cijene malina. Stoga je dosta malinara ove godine odlučilo da zapusti ili uništi svoje nasade, ali do toga možda ipak neće morati doći. Naime, Udruženje poljoprivrednih proizvođača Žitoplod iz Žepča u narednim danima trebalo bi da se sastane sa predstavnicima kompanije Podravka iz Koprivnice koja je iskazala interes za otkup malina od žepačkih malinara naredne godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Otkupna cijena

Prema riječima Martina Barbarića, predsjednika Udruženja, malinari sa ovog kraja su svoje maline već prodali, ali još ništa nisu naplatili niti znaju kolika će im otkupna cijena biti.

– I ovom prilikom apeliram na otkupljivače kojima smo predali ovogodišnji urod maline i kupine da izmire svoje financijske obveze prema poljoprivrednicima, kazao je Barbarić, dodajući da neizvjesnost oko datuma isplate u hladnjače isporučenih proizvoda stvara dodatne brige malinarima.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On ovogodišnje probleme koji su se pojavili oko otkupa i otkupne cijene pokušava riješiti prerađivanjem. Kao što nam je rekao, njegova kćerka Bernardica Barbarić završila je Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku i odlučila da pokrene proizvodnju džemova od maline i kupine, uz svesrdnu podršku Udruženja poduzetnika i poslodavaca Žepče.

Oprema

Naime, od Udruženja je na raspolaganje dobila već ranije nabavljenu opremu za proizvodnju i pakiranje, te je nakon završenih procedura dobila saglasnost nadležnih institucija za stavljanje u promet džema od malima i džema od kupina koji se trenutno prodaje u Žepču i okolini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje.ba


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME