Portal 072info

ŽEPČE: Nove kuće za stradale u majskim poplavama

U Žepču će biti zbrinuto novih devet porodica koje su stradale u majskim poplavam u Zeničko – dobojskom kantonu. Bit će izgrađeno pet novih kuća, a četiri obitelji su se odlučile da sami grade svoje objekte te će za tu namjenu dobiti po 35 hiljada maraka.

Rezultat je ovo dogovora između korisnika pomoći Općine Žepče, Zeničko – dobojskog kantona i Fonda za pomoć stradalima u majskih poplavam Federacije BiH.

  • Učinili smo presedan u Žepču pa smo pojedinim porodicama vrijednost stambenih objekata odlučili uplatiti kroz novčani iznos. S obzirom da smo napravili čvrste ugovore i precizirali obaveze uvjeren sam da će novac biti potrošen domaćinski i za pravu namjenu. Posebno nam je stalo do toga jer su oči donatora usmjerene ponajviše na to kako trošimo prikupljeni novac na terenu, kazao je Jasmin Jaganjac direktor Fonda prilikom potpisivanja četveropartitnog ugovora.

Načelnik Općine Žepče, Mato Zovko je izrazio zadovoljstvo što dinamika sanacije stambenih objekata dobija na intenzitetu. Izrazio je nadu da će se to desiti i na planu popravljanja putne infrastrukuture koja je u ovoj općini još uvijek kritična.

  • Izabran je jedan od načina da se efikasno riješi goruća pitanja smještaja porodica. Građani su predložili, a Fond prihvatio ovaj način finansiranja izgradnje objekata i to na način da se stradalima najprije uplati 50% planirane vrijednosti pa kad se izgrade temelj novih 30% i na kraju kada se dođe do krova novih 20% planirane vrijednost za izgradnju kuće. Nadzor pripada općini i vjerujem da će modus koji smo izabrali dati zadovoljavajući rezultat, i za donatore i za korisnike sredstava, rekao je Munib Husejnagić premijer ZDK.

U Žepču je potpisan i četveropratitini ugovor između firme „Hajdić“, Općine Žepče, Zeničko – dobojskog kantona i Fonda za pomoć stradalima u poplavama FBiH o čišćenju i uređivanju te izgradnji novih potpornih zidova na najoštećenijjim i najugroženijim dijelovima puta za Željezno polje. Poslije oglašavanja javnog poziva najbolji ponuđač je dobio ovaj posao vrijedan 700 hiljada KM koji će firma „Hajdić“ završiti za 90 dana.

zdk.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box