Portal 072info

ŽEPČE: Pogledajte što se dogodi s kipućom vodom kada se baci u zrak (VIDEO)

 U malom mjestu Donji Lug, koje se nalazi u sastavu općine Žepče, član Crometeo tima Goran Slišković iskoristio je iznimno hladno vrijeme za zanimljiv eksperiment.

Naime, u nedjelju rano ujutro temperatura se spustila na ekstremnih -31 Celzijev stupanj. Goran je uzeo posudu s kipućom vodom te je bacio u zrak. Nastao je zaista zadivljujući prizor; voda se momentalno pretvorila u oblak sačinjen od kristalića leda.

Što se zapravo dogodilo? Iako nam se čini da je voda iz tekućeg prešla odmah u kruto stanje, to zapravo nije tako. Još dok je u kipućem stanju, vidljivo je da voda jako isparava, što znači da je vlaga u zraku niska. U takvim uvjetima vrlo hladnog i vrlo suhog zraka vrela voda ima tendenciju brže isparavati nego inače. Kada se voda iz posude baci u zrak površina joj se znatno uveća i stvore se puno bolji uvjeti za njeno isparavanje nego dok je voda bila u posudi.

Zbog suhoće zraka sva voda ispari (vrela voda mnogo će prije ispariti nego hladna voda), no kako je zrak vrlo hladan zbog svoje gustoće ne može u sebi sadržavati velike količine vode da pa se nastali “višak” brzo pretvori u krute čestice leda (resublimacija).

Da bi eksperiment uspio, uz vrlo suh zrak, temperatura mora biti -23°C ili niža. Bilo kako bilo, pogledajte kako je eksperiment izgledao u Donjem Lugu. (dalmacianews.hr)

 

Podijelite članak

Počitajte još

Otkud lisica u centru Zenice: Gdje je mudrica krenula

072info

Maglaj: Napravio bicikl od orahovog drveta

072info

VIDITE LI ZELENU ILI PLAVU?: Uradite ovaj test i saznajte koliko dobro razlikujete boje

072info