Žestoke reakcije na izmjene Zakona o radu: Radnici nisu i neće biti robovi

Podijelite vijest

Savez samostalnih sindikata BiH održao je danas vanrednu sjednicu Predsjedništva Upravnog odbora nakon što je od Federalnog ministarstva rade i socijalne politike dobio nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Izmjenama je predviđeno, između ostalog, da za vrijeme proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće, kao i za vrijeme vanrednog stanja poslodavac može skratiti radno vrijeme za sve ili za pojedine radnike o čemu donosi posebnu odluku. Poslodavac može uputiti radnika na plaćeno odsustvo u trajanju od najduže 20 radnih dana u toku godine te ga uputiti na čekanje posla. Selvedin Šatorović, predsjednik SSS BiH, kaže da se poslodavcima kroz institute plaćenog i neplaćenog odsustva, upućivanja na rad od kuće, prinudnog godišnjeg odmora te upućivanja na čekanje, omogućava rješavanje radnika na podmukao i jeftin način.

– Predloženim izmjenama de fakto zakonski definiše radnika kao roba u vrijeme elementarne nepogode, vanrednog stanja ili stanja nesreće. U slučaju proglašavanja jednog od navedenih stanja prestaju da važe odredbe kolektivnih ugovora, poslodavcu daje sloboda da samovoljno isplaćuje plaću kada i u iznosu u kojem želi. Ima pravo da bez konsultacija sa sindikatom radnike primora na korištenje godišnjeg odmora ili da “čekaju posao” te da ih nakon tri mjeseca otpusti. Poslodavcima poručujemo da su radnici od njih načinili milionere i milijardere, zaradili skupocijena vozila, vile i omogućili im lagodan život. Trebaju li sada radnici odvojiti još novca od svojih mizernih 400 KM plate da bi spašavali luksuz na koji su poslodavci navikli, kaže Šatorović dodajući da su odredbe nacrta zakona diskriminatorne, protivne Ustavu FBiH te zakonima koji su na snazi.

On je pozvao Federalnu Vladu da povuče nacrt iz procedure ističući da se predloženim izmjenama zakona ne može sačuvati nijedno radno mjesto.

Adnan Himzanija, predsjednik Sindikata komunalne privrede FBiH, kaže kako više nije bitno šta se događa u komunalnoj privredi nego to što neko hoće da napravi socijalne nemire.

– Vi svi dobro znate ko su poslodavci. To je jedna bagra koja je doslovno pokrala sve što se moglo pokrasti i danas oni prave pritisak na gospodu u Parlamentu FBiH i sa Novalićem rade što rade. Njima je cilj da naprave socijalne nemire u državi, da bi mogli spakovati kofere s parama i otići. Ovo je lov u mutnom onih poslodavaca koji su nekada slike prodavali, a danas imaju milione, rekao je Himzanija.

Oslobođenje


Podijelite vijest