Portal 072info

Zijad Turković osuđen na 40 godina zatvora

607_20131114161015_zijad_turkovic_sudjenje

Nakon iscrpljujućeg i mučnog suđenja zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića, sudija Izo Tankić prije nekoliko trenutaka izrekao je jedinstvenu kaznu Zijadu Tukoviću u trajanju od 40 godina zatvora.

I Milenko Lakić je dobio isto tako 40 godina, Muamer Zahitović tri, Saša Stjepanović 12, Fadil Aljović pet. Dakle svi zajedno su dobili ukupno 100 godina.

Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni optužbe.

Zijad Turković iz nepoznatih razloga nije se pojavio na izricanju presude.

U obrazloženju presude, navedeno je da su krivi što su povezivanjem i dogovaranjem te samostalnim orzganiziranjem napravili više krivičnih djela (ubistva, pokušaj ubistva, preprodaja droge, pljačka Kargo centra na sarajevskom aerodromu te preuzimanje dionica fabrike čarapa Ključ).

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Izo Tankić također obrazlažući presudu naveo je niz radnji koje ukazuju na preprodaju droge, lokacije, stanove koje su koristili na raznim adresama, također i plan i realizaciju pljačke Kargo centra, ali i sistemsko planiranje pet ubistava za koje se terete.

Tokom suđenja brojni članovi zločinačke organizacije priznali su krivična djela koja su im se stavljala na teret te su se nagodili s Tužilaštvom i izvukli blaže kazne.

Avaz

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box