Portal 072info

ZIM gradi novi proizvodni pogon

Investicijom u novi objekat Zenička industrija mlijeka-ZIM pravi iskorak u tehnološkom i proizvodnom segmentu.Do kraja godine trebala bi biti okončana izgradnja objekta ukupne površine 420 metara kvadratnih vrijednog oko 1 milion maraka,za koji je do sada utrošeno oko 350 hiljada maraka.

U njemu će biti instalirana i nova linija za proizvodnju sira.-Objekat,čija je izgradnja započela prije 3 godine, je na tri sprata a sadržavat će suterenski dio za hladnjaču, potom prostor za pakovanje,odnosno konfekciju, proizvodnu liniju, laboratoriju, te druge prateće sadržaje, ukazuje Ekrem Valentić, direktor ZIM-a.

Novim objektom koji bi trebao biti u funkciji do kraja godine, puno se dobija,jer će se cijeli proizvodni proces voditi u povoljnijim higijenskim i tehnološkim uslovima.

Dnevna proizvodnja u ZIM-u je 20 do 25 tona mlijeka i mliječnih proizvoda,a kapacitet je do 50 tona, što znači da postoje uslovi za povećanje proizvodnje.

Sve će ipak zavisiti od kretanja na tržištu.

ZIM Zenica koji upošljava 92 radnika i ima od 800 do 1.000 kooperanata, prošlu godinu je okončao sa neto dobiti od oko 224.000 maraka, pri čemu je nedavno isplaćena dividenda dioničarima u ukupnom iznosu od 68 hiljada maraka.

RTVZE

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box