Portal 072info

Zima je, a kao da nije: U narednim danima još toplije uz loš kvalitet zraka

U narednim danima možemo očekivati pretežno sunčano vrijeme uz mjestimičnu oblačnost i mogućnost slabe kiše u jugozapadnim dijelovima zemlje. U jutarnjim satima u kotlinama se očekuje magla i sumaglica.

Za vikend nas također očekuje slično vrijeme, a nedostatak snježnih padavina naročito će utjecati na nastavak zimske turističke sezone i broj turista na planinama. Blago zatopljenje nas očekuje i za vikend, kada će dnevne temperature u pojedinim krajevima iznositi i do 16 stepeni.

“Prema raspoloživim informacijama i procjenama koje možemo napraviti, slično vrijeme očekuje nas i početkom naredne sedmice”, istakli su za Klix.ba iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je riječ o kvalitetu zraka, nema promjena u odnosu na prethodne dane, a u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Lukavcu i Jajcu povećane su koncentracije lebdećih čestica. Istovremeno, u Sarajevu su povišene i koncentracije azotnih oksida. Iz Zavoda saopćavaju da je zbog magle prisutan osjećaj zagađenosti, ali je nivo zagađenosti sličan kao i prethodnih dana.

Posebno osjetljive grupe stanovništva trebale bi izbjegavati boravak na otvorenom ili barem smanjiti fizičke napore na otvorenom, a nošenje zaštitnih maski također je preporučljivo svim grupama stanovništva.

Klix.ba

Podijelite članak