Portal 072info

Zima pokazuje zube: Dolaze hladni dani i minusi, a visina snijega u centralnim područjima oko 20 cm

snijeg 2 1
05.02.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema riječima meteorologa Nedima Sladića prava zima stigla je u naše krajeve te nas očekuju hladni dani sa padavinama

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Danas će u BiH preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Krajem dana ili u večernjim satima se očekuju nove padavine. Na jugu zemlje kiša, a u ostatku zemlje snijeg. Na krajnjem sjeveru Bosne uglavnom bez padavina. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od -1 do 4, na jugu od 5 do 9 °C.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Temperature zraka u 7 sati (°C): Bjelašnica -8; Livno -4; Ivan-sedlo -3; Tuzla -1; Bihać, Grude, Sarajevo-Bjelave 0; Bugojno, Gradačac 1; Sanski Most, Zenica 2; Mostar, Neum 7; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 4 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Prema riječima meteorologa Nedima Sladića prava zima stigla je u naše krajeve te nas očekuju hladni dani sa padavinama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Prema trenutnoj analizi prognoznih modela cijela druga dekada mjeseca januara je hladnija od višegodišnjeg prosjeka, a snijega će u narednim danima, osim u subotu do večernjih sati, biti u svim područjima Bosne, izuzev Hercegovine gdje se prognozira kiša. Naročito se ovo odnosi za nedjelju kada usljed utjecaja ciklonalne aktivnosti s juga Mediterana u našu zemlju pristiže veća količina vlažnog i nestabilnog zraka zbog kojih će biti padavina, jačih u nedjelju navečer, na jugu nerijetko i obilnijih, pri čemu će se stvoriti snježni pokrivač između 5 i 15 u nižim područjima, u centralnim područjima često i oko 20 cm, u višim područjima, a naročito na planinama i iznad 30 cm. Sredinom sedmice prognozira se veći priliv hladne arktičke zračne mase prema jugoistoku Europe usljed pružanja ogranka povišenog tlaka zraka sa sjeverozapada, a jutarnje temperature zraka od sredine sedmice mogu se i u nizinama spustiti mjestimice i ispod -11 °C. Naročito se ovo odnosi za noći u kojima bude vedrine, koja u kombinaciji sa snijegom na tlu i slabim vjetrom pogoduje većem i bržem hlađenju prizemnog sloja zraka, napisao je Sladić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pred nama su hladni zimski dani. Prema trenutnoj analizi prognoznih modela cijela druga dekada mjeseca januara je…

Objavljuje Nedim SladićPetak, 8. siječnja 2021.
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME