Zima pred vratima, veliki interes za ogrijevom: Provjerili smo koliko će rasti cijene drva i peleta

drvosjeca ogrijev 1 696x522 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako je tek počela jesen potražnja građana za ogrijevom je velika.

Cijene su znatno skuplje neko proteklih godina, što su nam potvrdili i prodavači.

U firmi „Drvosječa“ kazali su za Hayat.ba da imaju sve vrste ogrijeva u svom asortimanu te da, trenutno, ničega ne nedostaje.

  • Cijene su skuplje nego prošle godine, a razlog je nedostatak sirovine na tržištu u BiH. Nije riječ o utrci preprodavača da zarade. Iscijepana drva lani su koštala 89, a ove godine su 116 KM po metru. Pelet je prošle godine bio 310, a ove je 390 KM, briket je koštao 240, a sada je 290 maraka – kaže za Hayat.ba Muhamed Helać, predstavnik firme „Drvosječa“.

Prema njegovim riječima, na isporuku peleta se čeka do pet dana, a na drva i do deset.

  • Trudimo se da podmirimo potrebe građana u svim gradovima u kojima imamo poslovnice. Ničiju narudžbu nismo odbili. Pelet je najtraženiji dok je ugalj najmanje tražen. Kako se pelet pojavio na tržištu potražnja za ugljem je opala za čak 80 posto – dodaje Helać.

Gužvi trenutno nema, ali je interes za nabavku ogrijeva veliki. Osim u Sarajevu, ista situacija je i u poslovnicama „Drvosječe“ u Zenici, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci.

  • Potražnja raste, svi koji su zakasnili sa nabavkom ogrijeva u nesezonskim terminima sad su počeli naručivati. Imamo veliki priliv narudžbi, pogotovo u Zenici. Ali, što se nas tiče, niko u hladnom domu neće dočekati zimu – naveo je Helać za Hayat.ba.  

Mnogi građani i kalkuliraju, čekaju sniženja cijena.

  • Ne možemo prognozirati da li će cijene rasti jer je nerazjašnjena situacija kada je riječ o šumarstvima i sječi šume. Predviđa se da će cijena peleta rasti i na vrhuncu zimske sezone biti i do 450 KM po toni. Potrošači nek ne očekuju da će biti akcije na drva i pelet prije marta iduće godine. Ovo je najjeftinija cijena i samo može biti veća – kazao je Helać za Hayat.ba.
GODISNJICA
MARKETING