drvosjeca ogrijev 1 696x522 1
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 0:41
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Iako je tek počela jesen potražnja građana za ogrijevom je velika.

FIXGEHALT

Cijene su znatno skuplje neko proteklih godina, što su nam potvrdili i prodavači.

U firmi „Drvosječa“ kazali su za Hayat.ba da imaju sve vrste ogrijeva u svom asortimanu te da, trenutno, ničega ne nedostaje.

  • Cijene su skuplje nego prošle godine, a razlog je nedostatak sirovine na tržištu u BiH. Nije riječ o utrci preprodavača da zarade. Iscijepana drva lani su koštala 89, a ove godine su 116 KM po metru. Pelet je prošle godine bio 310, a ove je 390 KM, briket je koštao 240, a sada je 290 maraka – kaže za Hayat.ba Muhamed Helać, predstavnik firme „Drvosječa“.

Prema njegovim riječima, na isporuku peleta se čeka do pet dana, a na drva i do deset.

  • Trudimo se da podmirimo potrebe građana u svim gradovima u kojima imamo poslovnice. Ničiju narudžbu nismo odbili. Pelet je najtraženiji dok je ugalj najmanje tražen. Kako se pelet pojavio na tržištu potražnja za ugljem je opala za čak 80 posto – dodaje Helać.

Gužvi trenutno nema, ali je interes za nabavku ogrijeva veliki. Osim u Sarajevu, ista situacija je i u poslovnicama „Drvosječe“ u Zenici, Tuzli, Mostaru i Banjoj Luci.

  • Potražnja raste, svi koji su zakasnili sa nabavkom ogrijeva u nesezonskim terminima sad su počeli naručivati. Imamo veliki priliv narudžbi, pogotovo u Zenici. Ali, što se nas tiče, niko u hladnom domu neće dočekati zimu – naveo je Helać za Hayat.ba.  

Mnogi građani i kalkuliraju, čekaju sniženja cijena.

  • Ne možemo prognozirati da li će cijene rasti jer je nerazjašnjena situacija kada je riječ o šumarstvima i sječi šume. Predviđa se da će cijena peleta rasti i na vrhuncu zimske sezone biti i do 450 KM po toni. Potrošači nek ne očekuju da će biti akcije na drva i pelet prije marta iduće godine. Ovo je najjeftinija cijena i samo može biti veća – kazao je Helać za Hayat.ba.
LIDER