Žitarice uništene, poskupljuje hrana

Podijelite vijest

Ogromni gubici u prinosima zbog nedavnih poplava u RS mogli bi se direktno odraziti i na budžete građana, pošto bi zbog sad već izvjesnog lošeg roda pšenice i kukuruza moglo doći i do poskupljenja osnovnih životnih namirnica, upozoravaju poljoprivredni proizvođači.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže kako bi moglo doći do poskupljenja svih poljoprivrednih proizvoda, pogotovo pšenice, i to u visini uništenih prinosa, što, prema njegovom mišljenju, znači i do 80 odsto.

I da nam je pšenica najboljeg kvaliteta, nje nije dovoljno zasijano, tako da je poskupljenje neizbježno. Oko 80 odsto pšenice u Semberiji je upropašteno, od vlage i vjetrova je polijegala, a što je najcrnje i oboljela je”, rekao je Maletić.

Prema njegovim riječima, ništa bolje nije ni sa kukuruzom, koji leži u blatu i korovu.

“Kukuruz koji je nikao je obolio pošto se formirala kora koja je debela i do pet centimetara, pri čemu biljka ne može da raste i da se razvija.”

Gotovo identična stvar desila se i u Laktašima i dijelu Lijevče polja, gdje od kukuruza gotovo neće biti ništa, zbog čega će, prema riječima Zorana Gajića, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača s teritorije Laktaša, doći i do povećanja cijene mesa, pošto će hrana, koje je sve manje, biti još skuplja.

“Sve što se našlo uz Mahovljansku rječicu i Vrbas je poplavljeno. Sav kukuruz mora biti presijan, a štetu će imati i oni na pšenici i žitu koji su već obavili zaštitu, pošto je sve to voda odnijela”, kaže Gajić.

Na području opštine Šamac pod vodom se nalazi više od 300 hektara zasijanih površina, a riječ je o najkvalitetnijem zemljištu u dolini rijeke Bosne, na ulazu u Šamac, dok je pod vodom i 2.000 hektara obradivih površina koje nisu zasijane.

Prema najavi Hidrometeorološkog zavoda RS, od 14. do 16. maja očekuju nas padavine većeg intenziteta, naročito na sjeveroistoku i istoku. Najviše padavina biće u regiji Doboja, Semberiji i Podrinju, očekuje se više od 100 litara po kvadratnom metru, a mjestimično i do 150 litara po metru.

Nezavisne novine