Žitarice uništene: Pšenice, kukuruza i krompira manje i do 80 posto!

Podijelite vijest
Vremenske nepogode koje su zahvatile veći dio BiH prouzrokovale su ogromne štete poljoprivrednicima, koji već sada procjenjuju da će rod pšenice, kukuruza i krompira biti umanjen i do 80 posto, javlja Avaz.ba.

Zbog već izvjesnog lošeg roda poskupjet će i osnovne životne namirnice, upozoravaju poljoprivredni proizvođači i predstavnici udruženja za zaštitu potrošača. Očekuje se da se smanji i prinos povrća i voća, pa i više cijene.

Murat Rašidović, predsjednik Skupštine Saveza udruženja potrošača BiH, smatra da će posljedice nevremena koje je utjecalo na usjeve, osim na vlastitom džepu, građani osjetiti i u smislu lošeg kvaliteta plodova.

”Izvjesno je da će poljoprivrednici morati presijavati proizvode, što će dovesti do kašnjenja plodova. Očito je da će biti poskupljenja hrane, ali još je rano pričati za koliko”, kaže Rašidović.

Štete nastale zbog vremenskih nepogoda najviše su, ipak, pogodile poljoprivrednike Tuzlanskog kantona (TK).

”Veliki dio zasijanih površina je poplavljen i uloženi trud je uništen. Poplave su sprale gnojivo i to će izazvati velike štete. Najviše su pogođeni usjevi pšenice, krompira, kukuruza, generalno žitarica, i to će se odraziti kasnije i na sve ostalo. Mogu slobodno kazati da će prinosi ovih usjeva biti za više od 80 posto manji zbog šteta koje su izazvale poplave”, kazao je za “Avaz” Mevludin Isanović, potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Isanović ističe da su najveće štete od poplava na predjelu rijeke Spreče i na teritoriji Kalesije.

Vodostaji rijeka ugrozili su poljoprivredna dobra i u Kaknju, Zenici, Fojnici, Bihaću… Ipak, najteže poljoprivrednicima pada to što se, kako kažu, dok su korak od bankrota, nadležni bave kalkulacijama, a o nadoknadi štete se ne izjašnjavaju.

Kažu da je već izvjesno da će poljoprivrednici sami snositi sve troškove.

”Nema rezervnih fondova, niti se ikad predviđaju veća namjenska sredstva za ovakve slučajeve. Za propale usjeve sami se snalazimo”, tvrde poljoprivrednici.

Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije, kaže da je oko 80 posto pšenice u Semberiji uništeno vodom. Prema njegovim riječima, ništa bolje nije ni s kukuruzom, koji leži u blatu i korovu.

”Od vlage i vjetrova pšenica je polijegala, a što je najcrnje, i oboljela je”, kazao je Maletić, dodajući da ima i onih poljoprivrednika koji od svojih propalih usjeva već prave silažu za stoku.

radiosarajevo.ba