Portal 072info

Živan Lazić pola stoljeća gradi kuće od kamena

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Živan Lazić (71) iz Tobuta jedini je klesar kamena na Majevici. Ovim teškim, ali časnim poslom Živan se bavi već pola stoljeća. Prije rata s braćom i sinom radio je petnaestak godina u Sloveniji, gdje je savladao i usavršio vještinu obrade kamena. 

Kamen krečnjak nabavlja u selu Krćina, nedaleko od manastira Tavna, poznatom po kvalitetu jer se nekada na tom području masovno proizvodio.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

– U pitanju je kvalitetan kamen, jer nakon ugrađivanja u zidove objekata ne mijenja boju, neće pozeleniti niti će pucati na niskim temperaturama. Podnosi led i sunce i dugo traje. Ozidao sam u proteklih pedesetak godina bezbroj kuća kamenom. Radio sam puno na Majevici, gdje se ljudi vraćaju tradicionalnom načinu gradnje objekata, vjerovatno zbog nostalgije. Zidao sam kuće po Sloveniji, ali i ograde od kamena, terase, podzide, popločavao dvorišta. Sin Slaviša je, u međuvremenu, otišao u Rusiju – kaže Lazić.

Naglašava da je klesanje kamena težak i kompliciran posao.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

– Treba kamen iscijepati u ravne ploče, rezati ga, oblikovati. Kada ga izrežem, onda i po toj ravnoj površini treba izraditi mozaik. Kamen je trajan, dugovječan materijal. To je njegova glavna odlika. Od ovog posla davno su pobjegli neki dobri majstori, jer je mukotrpan – naglašava Lazić. 

Danas se radi da što prije ispadne iz ruku

Ističe da su preko njegovih ruku prošle u proteklih pola stoljeća tone i tone kamena. Što se repromaterijala tiče, kaže da je uvijek tražio najbolji kamen u kamenolomu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

– Danas se brže živi i sve se radi tako da što prije ispadne iz ruku. Ima pojedinaca koji traže da se kuća ili neki objekt kvalitetno ozida, da to bude lijepo i za oko i za dušu – ističe Lazić.

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6