Živko Budimir: Dodikovu najavu da će formirati oružane snage RS treba shvatiti ozbiljno

zivko
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Situacija u BiH najteža je od kraja rata, odnosno od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, ocijenio je penzionisani general i bivši predsjednik FBiH Živko Budimir gostujući na Hayat TV.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, Budimir je naveo “da bi se našlo rješenje, potrebno je prvo pronaći uzroke svega ovoga”, a on ih vidi u: Dejtonskom sporazumu i načinu na koji je proveden, lokalnim političarima, koji vode veoma opasnu politiku i međunarodnim subjektima u Bosni i Hercegovini, koji svojim djelovanjem nisu doprinijeli poboljšanju stanja.

Desila se velika selidba Srba

– Kristofer Hil (Christopher Hill) je rekao da Dejtonski sporazum nije predložen kao trajno rješenje. Poseban problem jeste način njegovog provođenja. Urušeni su temelji na kojima je zasnovan Dejton. 1996. godine i 45 dana nakon potpisivanja, desila se velika selidba Srba iz Istočnog Sarajeva, Vogošće, Ilidže i Hadžića. Više od 140 hiljada Srba koji su pripadali Federaciji preselili su na poziv tamošnjih vlasti u RS – navodi Budimir.

Kazao je kako su i ostali političari pokazali inertnost kada je u pitanju bilo iseljavanje.

– Ni međunarodni faktori tada nisu reagirali i tim činom je zabijen nož u srce Dejtonu. Nema značajnijeg povratka nigdje, ni u Federaciji, ni u RS-u. Prostori koji su sad naseljeni su etnički čisti kao i za vrijeme sukoba – smatra Budimir.

Dodao je kako jedino narodi u Bosni i Hercegovini mogu da zaustave ovo ludilo, koje je trenutno na političkoj sceni.

– Nije niko zainteresiran za promjene u BiH. Zar vi očekujete od Palmera ili bilo koga da će riješiti naše probleme koje mi sami ne želimo rješavati? Ni Amerika, niti Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Rusija, nijedna od tih zemalja nije zainteresirana za promjene u Bosni i Hercegovini. Njih ne zanima kako ćemo mi živjeti. Ako ovaj narod nije zainteresiran da ga vode političari koji ga neće zavađati, koji će voditi normalnu politiku, onda to i ne zaslužuju – ističe Budimir.

Rekao bih da sav narod u RS-u nije takav

Naveo je kako nije bilo sumnje u izglasavanje tački u NSRS, te da Dodikove najave i prijetnje treba ozbiljno shvatiti.

– Bio osam uvjeren da će biti izglasano. Ovo što se trenutno dešava na bh. političkoj sceni jeste nastavak srpske politike od kraja rata, pa do danas. Dodikovu najavu da će formirati vlastitu vojsku, odnosno oružane snage RS-a treba shvatiti ozbiljno. Ovo je jasna poruka srpskog političkog vodstva. Nažalost, rekao bih da sav narod u RS-u nije takav, međutim narod je izabrao to vodstvo. Političari u manjem bh. entitetu ne žele jačanje Bosne i Hercegovine i ne žele državu Bosnu i Hercegovinu. Ono što oni žele jeste jačati RS i žele da taj entitet jednog dana profunkcionira kao samostalna država. Smatram da onaj koji ne može to procijeniti, koji ovakve stvari ne shvata ozbiljno, takva osoba se ne bi trebala baviti politikom – mišljenja je Budimir. – mišljenja je Budimir.