Živku Budimiru kazna zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, ali samo…

Živku Budimiru kazna zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja, ali samo…

Općinski sud u Sarajevu izrekao je danas presudu kojom je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir zbog nedozvoljenog držanja oružja osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci, ali koja neće biti izvršena ukoliko u roku od godinu ne počini novo krivično djelo, potvrđeno je Agenciji FENA u tom sudu

Općinski sud u Sarajevu izrekao je danas presudu kojom je predsjednik Federacije BiH Živko Budimir zbog nedozvoljenog držanja oružja osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci, ali koja neće biti izvršena ukoliko u roku od godinu ne počini novo krivično djelo, potvrđeno je Agenciji FENA u tom sudu.

Budimiru su također izrečena sigurosna mjera oduzimanja oružja.

– Ovo je nepravomoćna presuda i optuženi ima pravo uložiti tužbu – rečeno je.

Budimir i njegov advokat Ragib Hadžić nisu prisustvovali izricanju presude, ali svoj razlog su opravdali.

Inače, suđenje u ovom predmetu počelo je 20. septembra prošle godine, a prema optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo u kojoj se, među ostalim, navodi da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 26. aprila 2013. godine, tokom pretresa Budimirovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH, pronašli pištolj “češka zbrojovka”, call 6,35 mm sa sedam metaka, za koji nije pribavio odgovarajuće odobrenje nadležnog organa.

U vezi s tim, tereti se za krivično djelo iz člana 52., stav 1., tačka a) Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo.

 

Fena/AA/cazin.net

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica