Portal 072info

Život na bh. putevima lani izgubilo 277 osoba

Na putevima u BiH prošle je godine život izgubilo 277 osoba, dok su njih 10.403 teže ili lakše povrijeđene. Prema podacima BIHAMK-a, u istom periodu desile su se 36.672 saobraćajne nesreće, a u 7.494 slučaja bilo je poginulih i povrijeđenih.

Stopa smrtnosti

Tako je protekle godine stopa smrtnosti u BiH iznosila 72 poginule osobe na milion stanovnika, što je daleko od prosjeka Evropske unije, gdje od milion stanovnika pogine njih 49.

Najveći broj saobraćajnih nezgoda zabilježen je na ulicama u naselju (37,44 posto), zatim na magistralnim putevima (29,9 posto), onda slijede lokalni (18,35 posto), pa regionalni putevi (9,88 posto). Dnevno se desi više od 100 nesreća.

BIHAMK: Broj poginulih po kantonima i u RS - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
  • BIHAMK: Broj poginulih po kantonima i u RS

U Tuzlanskom kantonu, gdje je bilo i najviše nesreća, život je izgubilo 28 osoba. Po saobraćajnim nesrećama prednjače Hercegovačko-neretvanski kanton sa 31 poginulim te Zeničko-dobojski u kojem je poginulo 20 ljudi.

– Nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na putevima jedan su od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda. Slijede saobraćajne nezgode nastale pod utjecajem alkohola i drugih opojnih sredstava. Među greškama vozača u gradskim uvjetima saobraćaja treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti između vozila – navode iz BIHAMK-a.

Opasna mjesta

Da su podaci poražavajući, smatra i Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke, koji ističe da je loša infrastruktura glavni uzročnik velikog broja nesreća.

– Podaci nam govore da je osam posto od 100 hiljada stanovnika učestvovalo u nekoj saobraćajnoj nesreći. To je kao jedan grad. Uzroci su uvijek isti. Na prvom mjestu je brzina, koja nije adekvatna uvjetima na putu. Drugo je nepropisno pretjecanje, a na trećem mjestu je nesposobnost za vožnju. Tu je još i oduzimanje prvenstva prolaza – ističe Kovačević.

Da bi se ovakva crna statistika smanjila, Kovačević smatra da je neophodno hitno zabraniti vožnju vozačima koji izbjegavaju plaćati kazne.

– Moramo graditi autoputeve, brze ceste… Potrebno je označiti sva opasna mjesta. Nema alternativu gradnja gradskih obilaznica izvan velikih naseljenih mjesta – dodao je Kovačević.

Federacija BiH  

Prema BIHAMK-u, najrizičniji putevi u FBiH su magistralna cesta M-17, odnosno dionica od Zenice do Maglaja, zatim dionica Doboj – Lukavac te Jablanica – Mostar, Bugojno – Gornji Vakuf i Bosanska Krupa – Bosanska Otoka.

Najopasnije ceste

Preduzeće “Putevi RS” označilo je 24 mjesta u tom entitetu kao crne tačke, a najopasnije su dionice Ljubogošta – Pale, put od Zvornika u pravcu Osmaka, a posebno je kritična relacija od Banje Luke ka Prnjavoru. Svi ulazi u Doboj i izlazi iz njega smatraju se izuzetno opasnim.

AVAZ

Podijelite članak
  • 19
    Shares