ŽIVOT NA DNU: Išao sam u rat srcem, pušku sam zamijenio kanticom, a sad mi ni to ne daju!

Foto: Anadolija

Narodna kuhinja u Zenici zbog novčanih dugovanja primorana je da dnevne obroke za oko 350 korisnika dijeli bez hljeba.

Nedostatak finansijskih sredstava doveo je do nastanka velikih dugovanja prema dobavljačima, prije svega, prema pekarama, pa je rezultat da se jedini obrok koji 350 korisnika Narodne kuhinje u Zenici dobiva svaki radni dan od 13. januara dijeli bez hljeba.

Da sve bude još gore, elektrodistribucija poslala je opomenu o isključenju električne energije ako kuhinja ne izmiri dugovanja za električnu energiju.

Ekipa Anadolije ispred Narodne kuhinje zatekla je desetak korisnika koji čekaju prvi obrok, među kojima bio i demobilisani borac Besim Sadić, koji je kazao kako je pušku zamijenio kanticom za hranu.

“Bio sam u ratu sve vrijeme i ne tražim zauzvrat ništa. Išao sam u rat srcem, pušku sam zamijenio kanticom, pa mi sada i to uskraćuju”, ispričao je Sadić.

Na vratima kuhinje još uvijek je napis da će se od 13. 1. 2015. godine obroci dijeliti bez hljeba. No, jučer je situacija bila nešto drugačija zahvaljujući ljudima dobrog srca koji su svojim sredstvima obezbijedili zalihe hljeba barem za jedan dan.

NARODNA KUHINJA1

Korisnica kuhinje Hasija Najetović sa suzama u očima pročitala je ovu tužnu obavijest.

“Ovo je i više nego žalosno. Kuhinja je jedina nada za mene i mojih pet članova porodice, dva sata pješačim do kuhinje da ne bi ostali gladni, pa zar i hljeb da nam uskrate”, pita Hasija.

Direktorica Merhameta za regiju Zenica Zijada Kliko pojasnila je da već danima niko od nadležnih neće ni da odgovori na njihove pozive.

“Vlada nije ispoštovala odluku koju su prošle godine usvojili i uplatili su samo pola novčanih sredstava. Predviđeno je bilo da se uplati 60 hiljada KM za tri kuhinje, a uplaćeno je samo 30 hiljada. Što se tiče Općine Zenica, Merhametova kuhinja nije u redovnom budžetu, ali povrmeno dobija donacije, ali to nije dovoljno. Ne znam kako ćemo dalje, neka nam je Bog na pomoći”, kazala je Kliko.

Anadolija

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE