Život na Marsu mogao bi biti porijeklom sa Zemlje

55 4

Ako na Marsu bude pronađen život, lako bi mogao biti zemaljskog porijekla jer je moguće da su sonde sa Zemlje slučajno donijele mikroorganizme na Crvenu planetu, smatraju naučnici.

Kristofer Mejson, naučnik sa Univerziteta Kornel, upozorava da bi život, ako bude otkriven u svemiru, mogao biti prilično razočarenje jer bi mjesto njegovog nastanka moglo biti na Zemlji, i to u Nasinim laboratorijama.

Svemirske letjelice

BBC prenosi Mejsonovo objašnjenje kako postoji mogućnost da su svemirske letjelice, poput rovera “Perseverens”, sa Zemlje u svemir ponijele mikroorganizme i tako “zarazile” druge planete životom.

– Gotovo je nemoguće napraviti svemirsku letjelicu bez ikakve bio-mase”, ističe Mejson.

Mikroorganizmi su prisutni na Zemlji milijardama godina i nalaze se u ljudima i oko njih, a neki mogu dospjeti i u najčistiju sobu. Mejson je sproveo dvije studije u kojima je istakao kako su neki organizmi koji žive na Zemlji toliko izdržljivi da mogu preživjeti najstrože procese sterilizacije, ali i put na Mars.

On je pokazao i da mikroorganizmi mogu rasti brzo kad se nalaze u svemirskim uslovima. Mejson tvrdi da najizdržljiviji mikroorganizmi imaju najveću šansu da prežive put na Mars i napominje da bi tako moglo doći do nehotičnog širenja života. On ističe da mikroorganizmi, ako dođu u novi ekosistem, mogu biti velika prijetnja zdravlju astronauta.

S obzirom na to da na Marsu trenutno “boravi” nekoliko letjelica koje je napravio čovjek, naučnici će, ako pronađu bilo kakve tragove života, prvo morati da dokažu da su oni zaista vanzemaljski.

Koktel mikroorganizama

– Ljudi će, jednom, doći do Marsa, noseći sa sobom koktel mikroorganizama koji žive na našim i u našim tijelima. Ti će se mikroorganizmi vjerovatno prilagoditi, mutirati i promijeniti – navodi Mejson.

On kaže da bi cijeli taj proces mogao učiniti život na Marsu podnošljivijim za sve koji će tamo putovati jer bi jedinstveni gen koji se prilagodio Crvenoj planeti mogao biti izdvojen i poslat natrag na Zemlju na dodatno istraživanje.