Život ne smije stati: Poljoprivrednici na njivama, neimari na gradilištima…

Podijelite vijest

Kad opasni virus Covid-19 bude bio jučer, nama je živjeti i dalje. Život ne smije stati. Zato se danas mora uzeti motika, mistrija, olovka u šake pa naprijed. Takvih primjera ima skoro na svakom pedlju kugle zemaljske. U inat koronavirusu. 

Građevinari ne staju, oni su na svojim bauštelama bili cijelu zimu pa u proljeće samo nastavili rad. Poštivajući propisane mjere zaštite, grade stambene, ali i privatne kuće. Slike vrijednih neimara stižu iz Gračanice, Tuzle, Doboja… Betonare rade punom parom…

ČITAJ JOŠ:  U bolnicama u ZDK-u na liječenju 18 koronavirusom zaraženih pacijenata, dva su na respiratoru

Uposlenici HO “Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus” iz Doboj-Istoka u projektu “Solidarna ekonomija” završili su jučer sjetvu krompira u selu Pale kod Srebrenice. Krompir su zasijali na 20 dunuma, a kad rodi, dobro će im doći za centralnu kuhinju u Prihvatnom centru Duje. Dvije trećine posla obavljeno je mehanizacijom.

Sjetva krompira u "MFS-Emmaus" kod Srebrenice - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Sjetva krompira u “MFS-Emmaus” kod Srebrenice

Na području Gračanice, asfaltirano je nekoliko putnih pravaca, posljednji u najudaljenijem selu Prijekom Brdu. Sanirana je dionica puta Prijeko Brdo – Trnovci, a vrijednost radova iznosi 27.000 maraka. Radi se o poslu iz 2019. godine, koji se nije mogao obaviti zbog zauzetosti građevinskih kompanija.

ČITAJ JOŠ:  Prof. dr. Sinanović: Osobe koje su imale COVID-19 u većem riziku od ...

Učenicima jeste dosadno među četiri zida, ali i oni imaju svoje obaveze, u toku je online nastava. Mora se savladati gradivo i završiti školska godina. Onako kako se može u vrijeme koje niko predvidjeti nije mogao.

Avaz.ba


Podijelite vijest