Život piše priče: Amater prije sedam godina, želio da batali fudbal, a danas osvajač Lige prvaka

2 51

Život piše priče i nekada su nevjerovatni obrti kakve on ponudi. Najbolje to zna golman Čelzija Eduard Mendi (Edouard Mendy), od jučer novi prvak Evrope sa svojim timom. Jedan od onih tihih heroja, koji maksimalno dobro odradi svoj posao, a nema ga na naslovnim stranama sportskih medija. 

Do transfera u Čelzi iz francuskog Rena nije bio pretjerano poznat, a onda je svojim odličnim partijama počeo plijeniti pažnju sportske javnosti. Ispostavit će se odličan potez, kako kluba tako i igrača. Ali da se vratimo sedam godina unazad, kada je Mendi bio amater i kada je pokušavao da se zaposli kao prodavač u jednom tržnom centru. Srećom nije uspio, iako je bio tužan što nije dobio posao, kasnije se ispostavilo da je ga to “spasilo”. 

Htio je Mendi i da batali fudbal, a onda se javio Olimpik Marsej i ponudio mu probu u drugom timu. Tamo su ga primjetili iz Remsa, a nakon tri godine došao je Ren i za tri miliona eura kupio golmana. Poslije samo jedne sezone u francuskom prvoligašu Mendi je zaradio transfer na Stemford Bridž, a Čelzi je za njega platio oko 25 miliona eura.

Mendi je sinoć osvojio Ligu prvaka i izjednačio rekord najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja – devet utakmica bez primljenog gola u Ligi prvaka, skor koji su imali Santijago Kanizares (Santiago Canizares) u sezoni 2000/01 i Kejlor Navas (Keylor) u 2015/16.